Sute de firme din România s-au pomenit executate silit după ce s-au înregistrat pe un site ce părea să aparţină Uniunii Europene. În spatele afacerii este o firmă germană. Deocamdată nu există o evidenţă clară a păgubiţilor, dar se estimează că ar fi vorba de peste 5.000 de firme din Europa şi de un prejudiciu cuprins între 5 şi 8 milioane de euro, informează Adevărul.
Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC) din România a transmis Parlamentului şi Guvernului o scrisoare prin care atrage atenţia asupra unei escrocherii cu origine germane căreia i-au căzut pradă sute de firme din ţara noastră.
„Înşelătoria se bazează, în esenţă, pe inducerea în eroare a potenţialilor clienţi, care cred că se înscriu pe un site oficial al UE, destinat identificării codurilor de TVA ale firmelor care fac tranzacţii în cadrul pieţei interne. De fapt, site-ul www.e-b-n.eu NU aparţine niciunei autorităţi naţionale sau internaţionale europene”, se afirmă în documentul citat de ziarulromanesc.de.
Întreaga „afacere” este pusă la cale, de circa un deceniu, de firma germană „DAD Deutscher Adressdienst GmbH”, cu sediul în Alter Wall 65, 20457, Hamburg. Printre administratorii societăţii figurează Daniela Kunst şi Andreas Thomsen, acesta din urmă fiind considerat „creierul” operaţiunii. În ultimii ani, mii de firme din Germania, Italia, Croaţia şi România au căzut victime ale mecanismului pus la cale de firma germană.
Literele mici, secretul profitului
După cum explică Patronatul Societăţilor din Contrucţii (PSC), firmele primesc scrisori de la DAD Deutscher Adressdienst GmbH, acestea fiind invitate să completeze erorile dintr-un formular, astfel încât ele să fie înscrise corect în baza de date europeană privind codurile de TVA. „Erorile sunt introduse în scrisori în mod deliberat, pentru ca firmele vizate să trimită un răspuns prin care să se facă îndreptările de rigoare”, spune PSC.
Ceea ce puţină lume observă este că în document, ceva mai jos, există prevederea (scrisă cu litere mai mici) că prin trimiterea răspunsului se dă acceptul pentru publicarea firmei într-un soi de anuar electronic, prilej cu care se plăteşte o taxă cuprinsă între 677-771 euro pe an, timp de trei ani. Culmea este că inclusiv cei care au scris în formular, explicit, că vor doar să corecteze datele de identificare ale firmei şi nu să se aboneze la ceva anume, s-au pomenit cu factură şi somaţie de plată. Ba chiar s-au făcut deja şi o serie de executări silite.
„Se bazează pe utilizarea metodei clasice de redactare cu litere foarte mici şi relativ mascat a unor condiţii contractuale care definesc condiţii complicate de denunţare unilaterală a contractului, de aceea este bine să nu semnaţi sub nicio formă documentul primit. Ignoraţi-l!”, precizează PSC.
Patronatul român arată că s-a ajuns la executări silite, aprobate de instanţă, poziţia oficială a directorului Daniela Kunst, transmisă caselor de avocatură care îşi reprezintă clienţii, fiind categorică: „formularele noastre dau posibilitatea celor care le primesc să afle cu precizie că prin semnarea şi transmiterea către firma noastră a formularelor încheie un contract cu obligaţii clare financiare”. Citeste mai mult...