Românii din străinătate s-ar întoarce în ţară dacă nivelul salarial ar fi de 500 - 600 de euro net pe lună!

În prezent, salariul mediu pe economie din România este de 585 de euro net pe lună (2.700 de lei net), însă unu din trei angajaţi din România are salariul minim pe economie de circa 250 de euro net pe lună (1.162 de lei net).

Românii din străinătate s-ar întoarce în ţară dacă nivelul salarial ar fi de 500 - 600 de euro net pe lună!

O parte dintre cei peste 3 milioane de români care au plecat la muncă în străinătate s-ar întoarce acasă dacă ar avea salarii de 500 - 600 de euro net pe lună, în România, susține într-un articol Ziarul Financiar.

În prezent, salariul mediu pe economie din România este de 585 de euro net pe lună (2.700 de lei net), însă unu din trei angajaţi din România are salariul minim pe economie de circa 250 de euro net pe lună (1.162 de lei net).

Lidia Pleniceanu, corporate sales manager în cadrul firmei de recrutare închiriere de forţă de muncă Gi Group, este de părere că o parte dintre românii care lucrează în străinătate s-ar întoarce în ţară dacă nivelul salarial ar fi stabil.

Lipsei forței de muncă de pe piața autohtonă i-a determinat pe mulți patroni să recruteze lucrători din alte state. Plecarea muncitorilor români la muncă în alte țări, în ultimii ani, a dus la situația în care angajatorii nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări din afara UE și chiar din Thailanda, Bangladesh sau Vietnam. Potrivit datelor Oficiului Român pentru Imigrări, cei mai mulți muncitori străini care lucrează în România provin din Turcia, Republica Moldova și China.

„Probabil că cea mai bună strategie pentru deficitul de forță de muncă din țară rămâne atragerea forței de muncă românești care lucrează în străinătate, strategie pe care statul român ar putea-o dezvolta, dacă factorii de decizie ar acorda mai multă atenție acestor chestiuni”, spune Cristina Pasat, directorul general al Professional, firmă de recrutare a forței de muncă.

„Importul de forță de muncă are pe termen mediu și lung o serie de dezavantaje considerabile. Majoritatea celor care vin din alte țări pentru a lucra în România își doresc să se stabilească definitiv aici, să își aducă familiile, diferența între nivelul nostru de trai și cel al țărilor de origine ale imigrației fiind considerabilă.

Acest fapt va duce în timp la apariția problemelor cu imigrația pe care le au în acest moment toate țările dezvoltate din Uniunea Europeană. Deloc de neglijat este și faptul că, majoritatea imigranților provin din țări și culturi fundamental diferite de România. Înainte de a ne extazia în fața avantajelor pe termen scurt ar fi bine să examinăm cu multă atenție dificultățile și problemele care vor apărea în mod sigur pe termen mediu și lung”, afirmă Cristina Pasat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone își prezintă scuzele după victoria Botoșaniului cu Dinamo: ”Vreau să explic de ce mi-am ieșit din fire!”

astăzi, 08:48
33

Bogdan Andone (49 de ani), antrenorul celor de la FC Botoșani, a avut o ieșire nervoasă la partida câștigată cu Dinamo, 2-1.Tehnicianul s-a certat cu arbitrul partidei, în prima r...

Verdictul medicilor în cazul morții artistului de 40 de ani, din Botoșani. ”Nu a suferit, s-a stins brusc...”

astăzi, 08:12
412

Durere imensă în familia cunoscutului artist Daniel Relenschi. Fratele său, Cătălin, care devenise la rândul său cunoscut prin creațiile plastice, s-a stins din viață la doar 40 de...

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
235

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de miercuri, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Potrivit prof. Claudia Hârtie, de la Școal...