ATENȚIE! Finanțele încep să controleze cum cheltuiesc ONG-urile banii primiți de la populație, din sponsorizări și de la bugetul statului

Ministerul Finanțelor va începe să controleze, inclusiv pentru anii din urmă, modul în care fundațiile, asociațiile non-profit și alți astfel de beneficiari folosesc banii primiți ca sponsorizare/mecenat, în urma redirecționării din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.

Statul va începe să verifice și cum sunt folosiți banii alocați acestora din buget. Potrivit Profit.ro, controalele vor fi declanșate după ce Curtea de Conturi a constatat că la nivelul Finanțelor și al Fiscului nu există o structură de verificare a acestor bani și nici certitudinea privind legalitatea cheltuirii conform scopului declarat.

Decizia a fost avizată ieri de Guvern. De ce este important: Foarte multe ONG-uri au activitate în beneficiul societății, asigurând în multe cazuri, persoanelor care au nevoie, ajutor și servicii pe care statul, din diverse motive, nu le furnizează. Există însă suspiciuni că unele astfel de entități nu ar folosi fondurile primite în scopurile pe care le-au declarat. Dacă vor fi descoperite nereguli, cel mai probabil statul va iniția proceduri de recuperare a banilor.

Astfel, vor fi controlate: modul de utilizare a sumelor acordate prin acțiuni de sponsorizare/mecenat pentru susținerea unor activități fără scop lucrativ desfășurate de beneficiarul sponsorizării, respectiv ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfășurarea unor activități în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau științific-cercetare fundamentală și aplicată, reducând impozitul pe profit/venit, (în sensul respectării Legii nr. 32/1994), modul de respectare a utilizării fondurilor primite de beneficiarii sumelor redirecționate din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice (potrivit prevederilor titlului IV din Codul Fiscal) modul de utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat pentru finanțarea asociațiilor și fundațiilor non-profit.

Controalele vor viza inclusiv perioada anterioară intrării în vigoare a actului normativ, cu respectarea termenului de prescripție prevăzut de Ordonanța privind organizarea și funcționarea inspecției economico-financiare.

Termenul de prescripție este de 5 ani în mod obișnuit și de 10 ani în cazul în care eventuale prejudicii rezultă din săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, încheie sursa citată.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gigi Becali l-a sunat pe Valeriu Iftime și i-a propus doi jucători de la FCSB!

Monday, 6 January 2025

Prima mutare a fost să-l dea afară pe Liviu Ciobotariu și să-l aducă în locul său pe Leo Grozavu. Acum, patronul Valeriu Iftime și-a mutat atenția spre transferuri, iar omologul de la FC...

În această seară: Doi tineri răniți într-un accident cu două mașini implicate! (Foto)

Monday, 6 January 2025

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs în localitatea Aurel Vlaicu, în această după-amiază. În eveniment au fost impli...

Mii de botoșăneni fără apă în seara de Bobotează!

Monday, 6 January 2025

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create utilizatorilor din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea fu...