Societatea care a desfăcut contractele de muncă a peste 40 de srilankezi stabiliți cu forme legale în Botoșani, GT Company, a fost verificată și sancționată de Inspectoratul de Muncă Teritorial (ITM), ca urmare a unor informații transmise în spațiul public de către o serie de foști angajați, după ce unul dintre ei a fost diagnosticat cu coronavirus.
Întrucât pe timpul stării de urgență controalele ordinare ale ITM au fost suspendate, conducerea instituției a considerat o situație excepțională scandalul exteriorizat, săptămâna trecută, din cadrul companiei textile și a demarat verificări, soldate cu două amenzi în cuantum total de 13.000 de lei. Cele două sancțiuni nu au fost aplicate pentru modul în care contractele desfăcute au încetat, fiind nevoie de o contestare în instanță a foștilor angajați vizavi de decizia managerială.
Angajatorul le-a spus inspectorilor de muncă faptul că acești cetățeni, care lucrau cu forme legale și aveau permise de ședere valabile, nu au mai venit la muncă de teamă să nu se infecteze. Angajatorul a mai susținut că după ce aceștia nu s-au mai prezentat la fabrică, a început cercetarea disciplinară și le-a desfăcut contractele de muncă.
„Societatea a respectat toate reglementările în vigoare referitoare la legislația muncii, la drepturile și libertățile persoanelor și la normele de securitateîn muncă și sănătate publică, având în prezent un efectiv de personal de 400 de angajați, cărora li se asigură continuitate, protecție socială și condiții normale de muncă, chiar și în contextul economic nefast. Pentru acest motiv, ne manifestăm deschiderea necondiționată față de orice instituții abilitate, care au atribuții cu privire la orice eventuală anchetă oficială”, a declarat atunci Valentina Dănuță, manager al societății.
Cu toate acestea, inspectorii au constatat nereguli semnificiative în domeniul relațiilor de muncă, dar mai ales în cel al securității de muncă și sănătății.
„În urma controlului efectuat la societate, au fost constatate unele deficiențe, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul sănătății și securității în muncă. Nu a fost revizuită și actualizată evaluarea riscurilor pentru SSM, ținând seama de apariția noului risc biologic-infectare cu SARS Cov-2, planul de prevenire și protecție nu a fost revizuit și actualizat având în vedere riscul biologic, deficiențe privind termenele de transmitere la ITM a registrului general de evidență salariați în format electronic, referitoare la suspendări/încetări ale unor contracte individuale de muncă. S-au dispus măsuri de remediere a deficiențelor, au fost aplicate două amenzi, una de 8000 lei în domeniul relațiilor de muncă și una de 5000 lei în domeniul sănătății și securității in muncă”, a declarat Leo Kohut, director al ITM Botoșani.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani au precizat că nu s-au constatat fapte de natură penală.
„Noi doar am luat măsuri pentru prevenirea oricăror fapte de natură a tulbura liniștea și ordinea publică”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.
Povestea a început odată cu diagnosticarea unui srilankez cu Covid-19, iar colegii lui de muncă au solicitat 14 zile libere societății, pentru a sta în carantină. Foștii angajați susțineau că cerința le-a fost refuzată, fiind urcați fortuit într-un autocar, apoi întorși din drum, la cererea Direcției de Sănătate Publică, care a dispus apoi testarea tutoror celor 43 de srilankezi. Între timp, patru dintre teste au avut rezultate pozitive, iar celelalte teste sunt în curs de procesare, toți cei vizați fiind carantinați.