Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat, în timpul vizitei sale de vineri la Botoșani, că încă de la începutul crizei s-au monitorizat atât evoluția prețurilor, cât și evoluția stocurilor pentru produsele de bază.
„Acest lucru l-am făcut prin mijloacele pe care le-am avut și ne-am bazat pe buna credință a agenților economici care aveau acele stocuri. În momentul în care am constatat că ritmul exportului cerealelor a fost îngrijorător comparativ cu ritmul în care se făcea acel export de cereale în lunile anului trecut, am luat acea decizie extremă și unică la nivelul Uniunii Europene, de a sista exporturile. Când ne-am asigurat că sunt suficiente rezerve pentru produsele de bază, am dat drumul exporturilor”, a spus Oros.
De asemenea, Adrian Oros a precizat și că, dacă se va simți vreodată pericolul că s-ar putea ca unele produse de bază să nu fie în cantități suficiente, Ministerul Agriculturii va opri din nou exporturile.
„Deocamdată, sunt stocuri mari la carnea de vită, la carnea de pasăre, la produsele lactate, la legume sau ouă. Acestea sunt unele dintre problemele pe care agenții economici le au –stocurile de marfă. Și toate acestea din cauza faptului că a scăzut consumul intern, cu alte cuvinte s-a modificat comportamentul de cumpărare. Pe de o parte, faptul că s-a închis tot ceea ce înseamnă rețea Horeca a afectat dar și faptul că ne-am deplasat mai puțin, iar foarte multe magazine au fost închise, deși cele cu produse alimentare au rămas deschise, dar restricțiile de circulație au influențat foarte mult volumul cumpărărilor și dacă în prima săptămână, imediat după ce s-a declanșat starea de urgență rafturile magazinelor păreau goale, oamenii au cumpărat cantități de alimente de trei sau patru ori mai multe decât în mod obișnuit”, a explicat ministrul Agriculturii.
Oficialul a precizat că piața fluctuează, iar situațiile sunt dintre cele mai diverse. De la agenți economici care declamă că au scăzut brusc vânzările și au rămas cu un stoc de marfă mare, până la agenți care s-au arătat încântați că oamenii au cumpărat într-un timp scurt cantități însemnate de alimente. În general, însă, se pare că atitudinea consumatoristă a clienților a fost treptat înlocuită cu raționalizare.
„Unii agenții economici spuneau că au avut vânzări de cinci ori mai mult decât într-o săptămână obișnuită, iar apoi aceiași agenți economici ne-au spus că au scăzut vânzările. Era normal să se întâmple acest lucru dacă s-au cumpărat volume de cinci ori mai mult. Toată lumea și-a făcut provizii inclusiv agenții economici și au așteptat să vadă ce se întâmplă. În momentul în care au văzut că lucrurile nu sunt chiar atât de grave, cetățenii au început să nu mai cumpere alimente și să folosească ce aveau din rezervă. De aceea a scăzut volumul vânzărilor în următoarele săptămâni”.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va analiza volumul pierderilor suferite pe fiecare sector în parte și se gândește la o schemă de recompensare, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene.
„Am primit acceptul comisiei Uniunii Europene să folosim cei 80.000.000 euro, bani rămași din măsuri care nu au fost accesate și să-i folosim ca schemă de sprijin, suma forfetară de până la 5000 euro pentru un fermier și până la 50.000 euro pentru un procesator. În paralel, avem un fond de creditare prin care Ministerul Agriculturii plătește 50% din dobândă și un fond de garantare prin care garantăm 90% din volumul împrumutului. Separat, vom veni cu un sprijin pentru fermierii care angajează muncitori sezonieri sau zilieri”, a adăugat Adrian Oros.
(Anca Savel)