Zilele "Nicolae Iorga" la Botosani: Nepotul lui Nicolae Iorga, premiat de academicianul Alexandru Zub

Zilele "Nicolae Iorga" la Botosani: Nepotul lui Nicolae Iorga, premiat de academicianul Alexandru Zub

 Andrei Pippidi  

Pe 18 iunie au avut loc la Botosani manifestari dedicate uneia dintre cele mai mari personalitati ale Romaniei, istorici de prestigiu, oameni de cultura si simpli cetateni evocandu-l pe botosaneanul Nicolae Iorga, in cadrul Zilelor "Nicolae Iorga".

In prima parte a zilei, la Casa Memoriala "Nicolae Iorga" Botosani a avut loc vernisajul expozitiei "Curiozitati bibliofile din patrimoniul muzeal al casei memoriale".



Incepand cu ora 17:30, in sala de marmura a Teatrului "Mihai Eminescu" s-a desfasurat Simpozionul national "Locul romanilor in istoria universala cercetat de Nicolae Iorga".

In cadrul simpozionului au fost prezentate lucrari semnate de istoricii Alexandru Zub si Andrei Pippidi, primul fiind un reputat istoric, academician, nascut pe meleaguri botosanene, in timp ce Andrei Pippidi este nimeni altul decat nepotul savantului Nicolae Iorga. A treia lucrare prezentata in cadrul simpozionului a apartinut profesorului Dan Prodan.



Alexandru Zub a vorbit despre personalitatea lui Nicolae Iorga, despre "acest mare creator de cultura si spiritualitate romaneasa, pornit in lume de pe aceste meleaguri", in timp ce Andrei Pippidi a prezentat personalitatea savantului si din alt punct de vedere, acela de profesor avand fata de studentii sai o mare daruire si o imensa capacitate de sinteza si de analiza. Cu o catedra universitara detinuta timp de 45 de ani la Facultatea de Istorie din Bucuresti, Nicolae Iorga avea un stil aparte de a le preda studentilor, facand totdeauna referiri la literatura universala, dar mai ales la experientele personale, cele traite, cu care ilustra faptele istorice predate in timpul cursului.

In finalul simpozionului a fost lansata cartea lui Nicolae Iorga, "Istoria romanilor in chipuri si icoane", editie ingrijita de prof. univ. dr. Andrei Pippidi, ocazie cu care Alexandru Zub a reiterat importanta si rolul istoricului pentru neamul caruia ii apartine.

De la ora 19.00, in sala mare a Teatrului Mihai Eminescu, Andrei Pippidi a fost distins cu Premiul National de Istorie "Nicolae Iorga", ceremonia fiind urmata de spectacolul "Omul care ni trebuie", de Nicolae Iorga.





Astfel, juriul a hotarat ca in acest an sa desemneze castigatoare a Premiului National "Nicolae Iorga" lucrarea "Nicolae Iorga-Istoria romanilor in chipuri si icoane, editia a II-a", aparuta la Editura Humanitas Bucuresti, avand ca ingrijitor de editie si autor al studiului introducitv pe prof. univ. dr. Andrei Nicoale Pippidi. Cel care a facut Laudatio si a inmanat premiul a fost academicianul Alexandru Zub.



Valoarea premiului este de 5.000 de lei si a fost acordat de Primaria Botosani.

Odata cu acest premiu, acordat pentru a zecea oara la Botosani, Andrei Pippidi a devenit si Cetatean de onoare al municipiului Botosani.



Nascut la Bucuresti, la data de 12 martie 1948, Andrei Nicolae Pippidi este un reputat istoric roman, profesor doctor, membru in Consiliul Stiintific al Facultatii de Istorie si in Senatul Universitatii din Bucuresti, cadru stiintific asociat la Institutul de Studii Sud-Est Europene Bucuresti, la Ecole des Hautes Etudes en Sciens Sociales Paris, la Universitatea din Amsterdam, la Universitatea din Oxford, la Central European University. Totodata este fondator al Societatii Academice din Romania al Grupului de Dialog Social, dar si al altor comitete si fundatii.

Andrei Pippidi este legat de Botosani prin contributia si implicarea in activitatea Casei Memoriale Nicolae Iorga,  pe care a cunoscut-o prima data la varsta de 17 ani, in anul 1965, cand a insotit-o pe mama sa, Liliana Iorga Pippidi, fiica marelui istoric, invitata de autoritatile locale pentru transformarea cladirii din strada Liceului (casa copilariei) in Casa Memoriala Nicolae Iorga. A revenit in Botosani in anul 1980, de data aceasta in calitate de cercetator stiintific, participand la manifestarile comemorative prilejuite de implinirea a 40 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga.

Legaturile cu orasul natal al bunicului sau au devenit mai stranse dupa 1985, anul disparitiei mamei sale, cand a preluat si continuat seria donatiilor de mare valoare facute Casei Memoriale.
 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
363

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
391

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
238

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...