În urma unei conferințe cu elevi și profesori, despre Nicolae Iorga, în Casa Memorială a savantului de la Botoșani, un muzeograf a făcut o destăinuire pe cât de surprinzătoare, pe atât de îmbucurătoare.
În jur de cincizeci de liceeni, de la Colegiul Economic "Octav Onicescu" din municipiu, au ascultat astăzi, în cadrul unei conferințe înscrise în "Zilele europene ale patrimoniului", aspecte mai mult sau mai puțin cunoscute ale vieții și ale activității lui Nicolae Iorga.
Prelegerile au fost ținute în Casa Memorială a omului de cultură botoșănean, de către: Sergiu Balanovici, șef al Secției de Memorialistică a Muzeului Județean Botoșani, George Arhip, muzeograf, și Dan Prodan, profesor de istorie.
După plecarea tinerilor, muzeograful George Arhip a povestit o întâmplare mai puțin obișnuită.
"Colega mea a primit un musafir foarte tânăr, la un moment dat. Era un băiat de clasa a doua, care a venit să viziteze casa memorială. De unul singur, fără părinți. Părinții nu au vrut să îl însoțească, spunea el. Era pasionat de istorie, știa foarte multe lucruri", mărturisește George Arhip, cu încântare.
Cazul este cu atât mai fericit, cu cât cei care trec pragul Casei Memoriale, din proprie inițiativă, se împuținează. O explicație ar fi că: "Trăim într-o epocă digitizată și putem afla, oricând și despre absolut orice, de pe internet", după cum susține același muzeograf.