Weekend cu teatru. Se joacă „Casting...Casting...Casting” și „Ivan Turbincă”

În acest sfârșit de săptămână botoșănenii sunt invitați la teatru. Actorii Teatrului „Mihai Eminescu” vor pune în scenă spectacolele „Casting...Casting...Casting”, de Lucian Băleanu și „Ivan Turbincă”, de Ion Creangă.

Sâmbătă, de la ora 18:00, se va juca „Casting...Casting...Casting”, de Lucian Băleanu. Actorul are această uluitoare capacitate a unui demiurg de a recrea universul, de a reconfigura datele lumii concrete și, prin aceasta, de a ne transporta pe noi, spectatorii, într-un univers paralel, de cele mai multe ori, dacă nu chiar de fiecare dată, mult mai fascinant decât realitatea imediată.

Textul piesei este adaptat de către Lucian Băleanu, regia artistică și coloană sonoră sunt semnate de către Alexandru Vasilache, coregrafie de către Victoria Bucun și scenografia de Mihai Pastramagiu.

Din distribuție face parte Ella Nistor, în rolul „Ea”.    

Duminică, tot de la ora 18:00, va fi pus în scenă spectacolul „Ivan Turbincă”, de Ion Creangă.

Spectacolul „Ivan Turbincă" este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru, după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români, și anume Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditație pe tema relației omului cu moartea. Dorința protagonistului de „a opri timpul" se izbește inevitabil de perspectiva unei veșnicii plictisitoare și chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenței umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate.

Episoadele de meditație filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine Teatrul „Mihai Eminescu”.

De asemenea, sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Regia este adaptată de Ion Sapdaru, scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun și măștile sunt realizate de către Gelu Rîșca.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Alexandra Acalfoae, Mirela Nistor, Petronela Chiribuță, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobinciuc și Răzvan Amitroaei.

Prețul unui bilet este de 30 de lei, dar pentru elevi, studenți și pensionari este de 15 lei.

Biletele se găsesc la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului Unirea, de marți până vineri între orele 08:00 – 21:00, la Casa Tineretului din Bulevardul Mihai Eminescu, de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 16:00, sâmbătă și duminică de la 16:00 la 18:00, și on line pe https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Bugetul local al municipiului Botoșani a fost modificat, de unde se iau bani și ce instituții primesc majorări! (foto)

Tuesday, 1 October 2024

În ședința ordinară de luni, 30 septembrie, consilierii locali au aprobat rectificarea bugetului local al municipiului, a bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integ...

Gata concursul pentru postul de manager la „Mavromati”: Corneliu Prepeliță, director cu acte în regulă!

Tuesday, 1 October 2024

Consiliul de administrație al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani a organizat concurs pentru ocuparea postului de manager al unității sanitare. Luni la amiaz...

Școlile din Botoșani unde elevii se vor întoarce mai repede în bănci, după renovare. „Nu mai pot invoca acest argument folosit și ca o scuză” (video)

Tuesday, 1 October 2024

În ședința ordinară aferentă lunii septembrie, Eugen Țurcanu, consilier local din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, i-a solicitat primarului Cosmin Andrei...