27 de documente inedite privind Unirea Basarabiei cu Vechiul Regat au fost donate miercuri Muzeului Național de Istorie a României. Donația a fost făcută de Andrei Pippidi, nepotul marelui istoric Nicolae Iorga. Arhiva predată muzeului este cu atât mai valoroasă cu cât fiica lui Nicolae Iorga a ascuns-o după ce, în 1948, o serie de documente privind unirea cu Basarabia au fost distruse de comuniști. Publicul poate vedea deja şapte exponate, iar celelalte au intrat în restaurare de urgență.
Potrivit TVR, documente purtând antetul Sfatului Ţării, unele adnotate chiar de Nicolae Iorga, manuscrise în limba rusă si română, proclamaţia prin care Sfatul Ţării a informat populația despre votarea legilor agrare şi despre modul în care se va realiza împroprietărirea ţăranilor sunt doar câteva dintre valoroasele donații pe care istoricul Andrei Pippidi le-a făcut Muzeului de Istorie.
"Bunicul meu era legat sufletește de Basarabia. A fost și deputat al Basarabiei, și una dintre ultimele suferințe pe care le-a îndurat înainte de moarte a fost pierderea Basarabiei" - Andrei Pippidi.
Valoarea pieselor donate este cu atât mai mare cu cât, din 1948 şi imediat în anii următori, din imensa moştenire de documente din Colecţia Iorga, au dispărut aproape toate cele referitoare la Basarabia, spune Pippidi.
Astăzi mai există puține documente originale cu privire la unirea Basarabiei cu România, chiar și în arhive. Comuniștii nu au recunoscut această unire și au făcut tot ce au putut să distrugă dovezile. Membrii Sfatului Țării au fost întemniţaţi atât în România, cât și în Basarabia, unde mulți au fost și exterminați.