Vesnicia Poetului: Constantin Dracsin, poetul inaripat! Apel catre autoritati

Vesnicia Poetului: Constantin Dracsin, poetul inaripat! Apel catre autoritati
La 13 ani de la trecerea in vesnicie, Constantin Dracsin a fost cinstit de rude si prieteni, scriitori, pictori, artisti, oameni de cultura sau simpli iubitori ai versurilor inaripate ale poetului.

Sambata, 7 ianuarie 2012, la ora 11.30, la Galeriile de Arta "Stefan Luchian" din Botosani a avut loc prezentarea cartii "Poezii" de Constantin Dracsin, carte aparuta la Editura Axa din Botosani, cu sprijinul Consiliului Judetean Botosani, prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani. Cartea a fost prezentata de Gellu Dorian, cel care a ingrijit aceasta editie definitiva, si Dumitru Tiganiuc, care a semnat postfata cartii. Manifestarea a fost sprijinita de Fundatia "Constantin Dracsin", prin coordonatorul acesteia, Gheorghe Iavorenciuc.





Prezenta editie definitiva a poeziei lui Constantin Dracsin aduna intr-un singur volum editiile precedente antume si postume. De asemenea, editia cuprinde si o selectie din referintele critice, aprecieri facute in decursul anilor de unele personalitati care l-au cunoscut sau i-au citit poezia, i-au apreciat desenele, precum si o postfata semnata de Dumitru Tiganiuc, precizeaza Gellu Dorian in Nota asupra editiei.

Parcursul literar al poetului care a creat cu creionul intre dinti, inzestrat cu aripa geniului poetic, a fost prezentat de scriitorul Dumitru Tiganiuc, care a vorbit despre "versul vertical" al lui Constantin Dracsin, "poetul care te uimeste".

"Constantin Dracsin este un poet cu o vibratie filosofica. Il apreciez nu pentru versurile traite, ci pentru versurile de descoperire a unor semne si simboluri de verticalitate in aceasta lume a noastra. Este un poet unic, un poet al destinului uman care niciodata nu a vrut un destin aureolat cu lumina intrutotul a soarelui. Il pretuiesc pe Constantin Dracsin pentru incercarea aceasta ca, prin versul sau, sa-si infranga nefericirea si sa-si uciga moartea, dupa cum el insusi spunea. Un asemenea poet trebuie nu numai pe 7 ianuarie sa il cinstim, ci sa il citim, sa il intelegem, sa stea in biblioteca aceasta nevazuta a lumii", a spus Dumitru Tiganiuc.



Gheorghe Iavorenciuc, presedintele Fundatiei "Constantin Dracsin", cel care detine aproximativ 140 de lucrari de grafica semnate de Constantin Dracsin, a manifestat disponibilitatea de a oferi lucrarile publicului larg, in momentul in care s-ar identifica un spatiu adecvat unei expozitii permanente.

"Ne-am intalnit in viata de apoi a lui Constantin Dracsin. Putini fac parte din viata de apoi a cuiva, viata de apoi a lui Constantin Dracsin care, iata, ne tine acum unul langa altul! Sa dea Dumnezeu ca toti care fac bine sa aiba o viata de apoi asemenea. Vom lansa in curand site-ul constantindracsin.ro. Avem si acele 140 de grafice, rugamintea este sa gasim un loc unde sa le expunem, unde cu rabdare sa fie vizualizate de oricine doreste", a spus Gheorghe Iavorenciuc.

Aripile poetului - propria poezie!

Constantin Dracsin s-a nascut la 20 iulie 1940, in Baluseni, judetul Botosani, si a incetat din viata la 7 ianuarie 1999.

Din pricina unei necrutatoare boli, din copilarie nu si-a mai folosit mainile, scriind si desenand cu dintii. O lupta careia Constantin Dracsin i-a dat un sens, devenind unul dintre cei mai apreciati poeti, dar si un foarte bun grafician. A avut numeroase expozitii personale in Botosani (1985, 1987, 1988, 1989, 1992, 1999), Iasi (1988), Bucuresti (1991), Essen, Germania (1991) si Olanda (1993). Prezent in colectii particulare din tara si strainatate. A realizat 146 de lucrari de grafica.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Artistilor Plastici Amatori din Bucuresti. Despre opera sa au scris referinte critice: Ioan Alexandru, Virgil Mazilescu, Laurentiu Ulici, Daniel Dumitriu, Traian T. Cosovei, Radu Negru, Constantin Pricop, Valentin Ciuca, Dumitru Tiganiuc, Emil Iordache, Gellu Dorian.

Ultima poezie scrisa de Constantin Dracsin dateaza din data de 13 ianuarie 1998 (15 ani de la moartea lui Nichita Stanescu):

"Doamnelor şi domnilor,
Dacă n-o să vă supere
ce o să spun -
astănoapte l-am visat pe Nichita.
mi-a vorbit în felul următor:


mă zvîrlugă
de mîine o să te păzească doi îngeri;


eu încerc să "înmîn"
acel mîine
cît mai încolo"



Apel catre autoritati!


Botosanii sunt, prin excelenta, un taram fauritor de inalte spirite, de la Eminescu si Enescu, Luchian si Iorga, la Antipa, Onicescu sau traitorii in duh parinti Paisie Olaru, Ilie Cleopa, Sf. Ioan Iacob Hozevitul. Adaugam nume precum Octav Bancila, Constantin Piliuta, Victor Tufescu, Constantin Dracsin, Ion Pillat, PF Teoctist, Dimitrie Negreanu, Mihail Sorbul, Alexandru Graur, Rodica si Stefan Tapalaga, Octavian Cotescu, Mihai Mereuta. Si lista este departe de a se sfarsi...

Un spatiu dedicat acestor personalitati, cu o minima ilustrare a vietii si operei, ar putea oferi o imagine asupra culturii din acest nord de Romanie. Un gest care s-ar constitui, mai ales, intr-un absolut necesar act educativ, in special pentru tinerele generatii.

Un spatiu care va deveni, in timp, o Galerie a Personalitatilor si o carte de vizita a acestor locuri binecuvantate!  

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
35

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
69

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
331

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...