Un tezaur cultural pentru prezentul și viitorul unor generații! (Foto)

O istorie de peste un secol. În fiecare an, mii de copii și adulți își petrec aici ore și ore. Unii scotocesc după informații prețioase, alții aleg acest loc pentru clipe de calitate, într-o viață prinsă deja într-un tumult greu de controlat.

Biblioteca Municipală Dorohoi este una dintre cele mai vechi instituții culturale, datând din anul 1903.  

Biblioteca municipala deține aproximativ 70.000 de volume de cărți, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Clădirea se află pe strada Alexandru Ioan Cuza din Dorohoi și funcționează de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 16.00. 


La parter este amplasată zona pentru adulți, aici fiind amenajată și o sală de lectură pentru cititori. Tot aici poate fi vizitată, zilele acestea, expoziția „Dorohoiul din cărți”, unde publicul este invitat să cunoască istoria orașului. De asemenea, aici se poate răsfoi și cea mai recentă publicație scrisă în cinstea orașului, „Vise și creație în fotografia dorohoiană”, scrisă de prof. Roșca Velea Alexandru. Tot în secția pentru adulți, o dată la două săptămâni se desfășoară „Șezătoarea în bibliotecă”, o activitate unde doamnele croșetează și se destind.

Galeria de artă ”Ioan Livadariu”


e holul bibliotecii, vizitatorii pot admira cele 32 de tablouri ale fostului profesor de sport Ioan Livadariu, lucrările fiind donate și expuse publicului larg. Tematica ce își așteaptă privitorii este cromatica toamnei.

Secția pentru copii

La etajul bibliotecii se afla secția pentru copii. Un spațiu luminos și primitor, unde copiii pot împrumuta cărți, se pot juca sau petrece timp pentru studiu. De asemenea, și pentru copii, o dată la două săptămâni, diferite asociații culturale partenere oferă programe de promovare pentru tinerii artiști. Se desfășoară diferite activități care cuprind poezia, proza, epigrame, schițe, pictură. La aceste evenimente pot participa atât adulții, cât și copiii.

In luna februarie a acestui an a fost inaugurat și Cabinetul de numismatică. Acesta se află tot la etajul bibliotecii, lângă secția pentru copii. Cabinetul deține exponate ce ilustrează activitatea ziaristei Elena Condrei, și tot aici găsim expus, pentru prima dată, și un manuscris al artistului Marcel Olinescu - „Dicționar de mitologie românesc”. În cadrul diferitelor activități publice ce vor fi oferite, vizitatorii pot vedea in cadrul clubului numeroase alte bijuterii culturale, albume bibliofile cu coperta de porțelan, cât și matrițele acestora, linogravuri, manuscrisul olograf varianta baladei ”Meșterul Manole”. Găsim aici și secțiuni de medalii și plachete donate spre a bucura publicul iubitor de cultură și nu numai.


Biblioteca Municipală Dorohoi, în cei 121 de ani, a adunat o întreagă colecție culturală ce este adusă la cunoștință și în zilele noastre prin diferite activități publice, expoziții, evenimente  culturale, concursuri și promovare în social-media.

”Publicul încă este prezent, nu așa cum era odată, dar încă sunt oameni interesați de cultură.  Adulții rămân cei mai prezenți, dar se colaborează foarte bine și cu copiii, participă și în vacanțe la activități sau concursuri. De asemenea, ducem o foarte bună colaborare cu școlile și liceele din oraș”, ne-a declarat Anisia Luminița, bibliotecar.

(Marina Halit)








 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bunul găsit intact de pompierii botoșăneni după un incendiu devastator: „Nu există cuvinte pentru a descrie emoția simțită” (Foto)

Saturday, 19 October 2024

Într-o încăpere complet distrusă de flăcări, printre rămășițele arse, o icoană a rămas neatinsă. În ciuda intensității focului care a mistuit totul în jur, aceasta...

Cel mai rece episod al toamnei în acest weekend. Temperaturile au coborât în multe zone din ţară sub zero grade!

Saturday, 19 October 2024

Frigul ne-a cam luat prin surprindere. Pentru a doua noapte la rând, temperaturile au coborât în multe zone din ţară sub 0 grade Celsius. Am fost luaţi prin surprindere pentru ...

Universitatea Craiova - FC Botoșani, mâine de la ora 16:00

Saturday, 19 October 2024

Universitatea Craiova joacă pe teren propriu cu FC Botoșani începând cu ora 16:00, în etapa cu numărul 13 din Superliga României. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu CSU ...