Un actor botoșănean neprețuit a trecut în neființă

Un actor botoșănean neprețuit a trecut în neființă

Un actor neprețuit al teatrului botoșănean a trecut la cele veșnice, la vârsta de 85 de ani, anunță Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”, instituție la care acesta a fost desemnat Societar de Onoare pentru întreaga carieră.

Este vorba despre Sergiu Grigore, născut pe 9 decembrie 1934, în Ţinutul Herţa, pe atunci în judeţul Dorohoi (astăzi, în Ucraina).

A fost artist păpuşar la Teatrul de Păpuşi ”Vasilache” din Botoşani între anii 1956-1998. A interpretat roluri în peste o sută de spectacole, între care ”Albă ca zăpada”, ”Micul Muck”, ”Motanul încălţat”, ”Harap Alb”, ”Sânziana şi Pepelea”, ”Soarele furat”, ”Povestea porcului”, ”Stan Păţitul”, ”Uimitoarele aventuri ale lui Odiseu”, ”Ivan Turbincă”.

A fost distins cu Premiul special de interpretare pentru rolul Stan Păţitul la Festivalul ”Ion Creangă” de la Bacău, în 1974, cu Premiul al II-lea la Festivalul Naţional, Bucureşti, 1979, pentru recitalul Suflet de păpuşar.

A câștigat și Premiul de interpretare pentru rolul Împăratul din spectacolul ”Soarele furat”, de Maxim Asenov, la Festivalul ”Delfinul de aur”, Varna – Bulgaria, 1978.

Esenţa teatrului, spunea marele regizor de teatru, se află într-o formă de mister numit "clipa de faţă". Clipa care decide destinul, clipa care transformă vieţuirea în supravieţuire, clipa care înalţă sau coboară în ritm ameţitor.

Ultimul interviu acordat de către marele actor este disponibil pe Știri.Botoșani.Ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Copii... De Constantin Apostol

astăzi, 21:00
59

La ceasurile serii publicăm o nouă poezie venită pe adresa de e-mail a redacției. Vă dorim lectură plăcută.***COPIIde Constantin Apostol...of copile cât mi-e de greu...

Invitatul de la Știri - Eugen Țurcanu, directorul DSPSA Botoșani

astăzi, 20:00
110

„Invitatul de la Știri” a fost astăzi Eugen Țurcanu, directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement de la Botoșani.Eugen Țurcanu a vorbit despre managementul de la ...

Ministrul Educației: „Mă pronunţ clar în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii”

astăzi, 19:21
106

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că este în favoarea deschiderii noului an şcolar cu prezenţă fizică pentru toţi elevii.„Neavând niciun glob de cristal...