Traditii si superstitii de Sfanta Maria

Se crede ca aceasta sarbatoare, marcata de crestini pe 15 august, trebuie tinuta cu sufletul deschis mai ales de catre cei care isi doresc casatorie, vindecare de o boala sau de catre mamele care vor o nastere usoara si copii sanatosi.

Este fara doar si poate cea mai importanta sarbatoare religioasa a verii. Ca de la om simplu la om simplu, oamenii au botezat aceasta sarbatoare Sfanta Maria Mare. Incarcata cu semnificatii, obiceiuri si traditii mostenite din generatie in generatie, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului ne umple sufletul de bucurie, de caldura, de speranta si de incredere.

Va prezentam in continuare cateva dintre cele mai cunoscute si frumoase obiceiuri si traditii legate de aceasta sarbatoare:

-Se crede ca aceasta sarbatoare trebuie tinuta cu sufletul deschis mai ales de catre cei care isi doresc casatorie, vindecare de o boala sau de catre mamele care vor o nastere usoara si copii sanatosi si norocosi. Daca te rogi cu credinta si incredere, atat pentru tine cat si pentru altii, ruga iti va fi ascultata.

-Conform traditiei, daca esti nemaritata, pentru ca cel sortit sa-ti apara in prag, trebuie sa ascunzi la san o planta numita “navalnic, sa tii candela aprinsa si sa pui in dreptul icoanei flori proaspat culese, considerate bune de leac si de dragoste.

- In credinta populara romaneasca, anumite lucruri sunt total interzise in aceasta zi daca nu vrei ca fapta ta sa atraga tristetea si lacrimile Maicii Domnului si bucuria dracului. Este considerat asadar de rau augur sa mergi inapoi sau sa-ti tunzi parul si sa-l arunci la gunoi.

-In ziua de 15 august, in anumite zone ale tarii femeile impart celor nevoiasi faguri de miere, prune si apa cu o lumanare aprinsa pentru ca Maica Domnului sa mijloceasca pe langa cel de sus intru iertarea pacatelor celor decedati si izvavirea sufletelor acestora.

-Inflorirea trandafirilor in apropiere de aceasta sarbatoare este perceputa drept semn ca o toamna lunga si blanda, cu ploi, recolte multe, dar si cu mult soare se asterne inainte.

-In anumite parti ale Romaniei, gestul de a aprinde focul in vatra atrage dupa sine boala si nenorocul, iar barbatii nu au voie sa isi dea jos caciula sau sa se scalde in apele curgatoare. Pe de alta parte, in alte zone ale tarii, porumbul crud, “cu lapte, este fript pe jarul fierbinte, intorcandu-se foarte des pe o parte si pe alta, asa cum o cere traditia culinara a sarbatorii. De asemenea, incepand cu aceasta sarbatoare, neoficial, se da startul semanaturilor de toamna, se cobora in sat stanele de oi, iar batranii satului zic de descatec pentru ca pasarile sa nu poate sa distruga cu ciocul lor recoltele de struguri.

-Chiar daca unii isi serbeaza ziua de nume in aceasta zi, se spune ca voia buna si jocul ar trebui sa inceapa de fapt in ziua imediat urmatoare sarbatorii.


Maria, Maria, ce nume frumos...

Maria... E un nume frumos. Drag multora. Simplu. Frumos tocmai prin simplitatea lui. Intalnit foarte des si totusi mereu proaspat, pur, acest nume este asociat cu bunatatea, iubirea si sufletul frumos al Sfintei Marii, mama lui Iisus Hristos. In derivate masculine si feminine, numele de Maria este intalnit la aproximativ 2 milioane de romani. Este un nume plin de semnificatii asupra caruia s-au emis peste 50 de explicatii etimologice. Conform celei mai cunoscute insa, cuvantul Maria este de origine ebraica, Miryam insemnand "cea indragita".

Numele de Maria (cu tot cu derivatele acestuia) este considerat in folclorul romanesc o binecuvantare, iar despre cei care poarta acest nume ca nume de botez se spune ca sunt persoane placute lui Dumnezeu si celor din jur, menite sa imparta in jurul lor simplitate, iubire, bucurie, recunostinta si daruire.

 


Garbo.ro

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Cum se promovează o traducere?”: Traducători și scriitori în dialog la Memorialul Ipotești!

astăzi, 18:40

În cadrul proiectului, un traducător din limba română într-o limbă străină are carte blanche pentru a găzdui și modera discuția cu un scriitor invitat de el, într-un di...

Sancțiuni aplicate de Garda de Mediu Botoșani unui operator economic care polua zona cu zgomot și praf! (foto)

astăzi, 17:55

La data controlului, pe amplasament se desfășura activitate de aprovizionare cu materii prime pentru stațiile de mixturi asfaltice și betoane, activitate care genera disconfort olfactiv și emisii...

Tinerii din Botoșani, invitați să decidă viitorul centrelor de tineret!

astăzi, 17:10

Prin intermediul unui chestionar anonim, tinerii pot contribui la conturarea unor centre de tineret adaptate nevoilor și așteptărilor lor. Răspunsurile colectate vor fi utilizate de FJTB pentru a ...