Teiul lui Eminescu și fenomenul biologic rar care îl ține în viață de mai bine de jumătate de secol

Teiul lui Eminescu este vizitat în fiecare an de mii de turiști, dar și de localnici, așa că autoritățile fac tot posibilul că arborele, care ar fi depășit demult vârsta de jumătate de secol, să fie ținut în viață.

Celebrul tei, aflat în Parcul Expoziției din Iași, este unul argintiu (Tilia tomentosa Moench) cu o vârstă estimată la 540 de ani. Astfel, conform tabelelor Agenției pentru Protecția Mediului Iași, vârsta arborelui este de circa 458 de ani, iar, potrivit unei expertize științifice efectuate în 2013 de către biologul Ionel Lupu, vârsta probabilă a arborelui este de circa 540 de ani. Copacul, asociat istoric cu poetul Mihai Eminescu, reprezintă unul dintre cei mai importanți arbori-monument din România și constituie un simbol pentru orașul Iași.

Arborele supraviețuiește astăzi grație unui fenomen biologic rar, care a permis unor rădăcini să crească prin interiorul trunchiului putrezit, pătrunzând în pământ. Pomul fructifică anual și continuă să atragă vizitatori.

Teiul lui Eminescu este, probabil, cel mai bătrân copac din zona Copou, din Iași, dar și unul dintre cei mai importanți arbori-monument de pe teritoriul României.

Conform afirmațiilor făcute în trecut de profesorul Mandache Leocov (fost director al Grădinii Botanice din Iași - n.red.), Teiul lui Eminescu ar fi fost remarcat de însuși Gheorghe Asachi, în timpul desenarii planurilor pentru Grădina Copou: "La umbra acestui tei, ieșenii îl întâlneau frecvent pe marele nostru poet Mihai Eminescu, fie alături de Veronica Micle, fie alături de bunul sau prieten, Ion Creangă. După plecarea lui la București, ieșenii au botezat acest arbore 'Teiul lui Eminescu'".

În fața teiului se află un bust de bronz al lui Mihai Eminescu, opera sculptorului Ion Mateescu.

Teiul a suferit o serie de tratamente majore, primul în 1953, când a fost segmentat în urma unei furtuni, curățat și sprijinit pe console metalice. Au urmat alte două tratamente, în 1990 și, respectiv, 2014.

Teiul lui Eminescu este introdus în categoria monumentelor, astfel încât toate lucrările de susținere și întreținere trebuie efectuate cu acordul Academiei Române. De exemplu, orice toaletare trebuie făcută în acest mod.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

APIA Botoșani: Fermierii botoșăneni, obligați să respecte rotația culturilor!

astăzi, 17:50

Respectarea cerinței GAEC 7 - ROTAȚIA CULTURILOR  PE TERENURI ARABILE, CU EXCEPȚIA CULTURILOR CARE CRESC SUB APA se verifică la nivel de parcelă agricolă, obiectivul principal constituindu-...

Peste o sută de elevi ai unei școli din Botoșani au învățat astăzi de la polițiști despre drepturile animalelor! (foto)

astăzi, 17:16

În anul 1931, ziua de 4 octombrie a fost adoptată oficial ca Zi Mondială a Animalelor în cadrul Congresului Internațional de Protecție a Animalelor de la Florența, Italia. Pentru a...

Măsuri luate și de polițiștii de frontieră în contextul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva!

astăzi, 15:57

În perioada premergătoare și pe timpul celebrării religioase a Sfintei Cuvioase Parascheva, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a luat măsuri pentru î...