Târgul Mărțișorului, eveniment cu meșteri populari din trei județe și momente artistice susținute de interpreți de muzică populară

Vineri, 25 februarie, de la ora 10:00, va avea loc deschiderea oficială a Târgului Mărțișorului, organizat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani.

Pietonalul Unirii va fi, și de această dată, locul de organizare a expozițiilor cu vânzare ale meșterilor populari invitați. Căsuțele cu mărțișoare confecționate hand-made, de meșteri din trei județe, vor fi pe Pietonal până la 1 martie.

Mărțișorul obiect ritual de veche tradiție, se confecționa din două fire răsucite de lână colorată, albă și neagră, albă și albastră sau albă și roșie, era făcut cadou în ziua din luna martie, când apărea pe cer Luna nouă. 

În cadrul târgului vor participa meșteri populari din județul Botoșani, Suceava și Iași. Pe lângă mărțișoarele confecționate din șnurul tradițional, firul răsucit: alb-roșu, alb-negru, în funcție de meșteșugul pe care îl desfășoară meșterii și participanții, se vor respecta anumite exigențe impuse de criteriile estetice promovate cu mult timp în urmă de către comunitățile rurale care reușeau să confecționeze aceste talismane în funcție de eposul moldav, de datinile și de credințele existente.

Cei interesați își vor putea achiziționa mărțișoare cu simboluri vechi: mărțișoare din lemn cu reprezentarea rozetei, care simbolizează soarele, cel fără de care nu am putea trăi mișcare veșnică, viața veșnică; mărțișoare confecționate din sfoară, mărțișoare din piele, mărțișoare care vor include motive caracteristice spiritualității românești ( Baba Dochia, fiul Babei Dochia, etc.), simboluri precum: gărgărița, buburuza, coșarul, ghiocelul, etc., acestea devenind deja tradiționale în timp.                       

Cu o zi înainte de deschiderea oficială a târgului, pe 24 februarie, începând cu ora 15:00 se va organiza în Sala Mediatecă a CJCPCT un atelier de lucru în cadrul căruia, prin prezența meșterului popular Silion Georgeta, din Tocileni, județul Botoșani, se vor face demonstrații.

„Scopul acestui atelier este de a stârni curiozitatea tinerilor și cetățenilor care apreciază obiceiurile, tradițiile și cultura românească, oferindu-le posibilitatea de a afla mai multe detalii despre confecționarea și legendele mărțișorului. Totodată, scopul atelierului este de a conștientiza faptul că mărțișorul este transmis din generație în generație, de la străbuni, având obligația morală de a-l prețui, de a-l revitaliza și de a-l propulsa spre viitor. Prin acest atelier ne dorim să scoatem  în evidență funcțiile de bază: apotropaică, ciclică, agrară, etc., care au fost substituite de funcțiile adiacente precum cele estetice și decorative”, au declarat reprezentanții CJCPCT din Botoșani.

Ineditul acestei ediții vor fi momentele artistice susținute atât în deschiderea târgului, cât și în celelalte zile ale târgului, de interpreți de muzică populară, tineri și copii din județul Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Prefectul Dan Nechifor a răbufnit din cauza Centrelor de Permanență din județ: „Propuneți desființarea lor” (Video)

Friday, 31 January 2025

Tot pe tema sănătății, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a adus în discuție Centrele de Permanență despre care s-a tot vorbit tocmai din pandemie. Mai precis, trimisul Guvernu...

Dezbatere aprinsă între sindicaliști și autorități pe tema „Mavromati”. Birta: „Terfelim spitalul într-un anumit sens” (Foto, Video)

Friday, 31 January 2025

De câțiva ani încoace cel mai mare spital din județul Botoșani a ajuns să fie privit nu tocmai cu ochi pozitivi nici de pacienți, dar nici de ceilalți oameni din țară. Majoritatea ...

Un artist apreciat vine cu un spectacol simfonic la Sala Polivalentă din Botoșani!

Thursday, 30 January 2025

Ștefan Bănică va concerta pe 6 martie la Botoșani. Spectacolul va avea loc la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă”, iar consilierii locali au avut de votat. Evenimentul se intituleaz...