Sute de creștini au primit Vestea Nașterii Domnului. "Colinda este darul Lui Dumnezeu pentru noi toți!" FOTO, VIDEO

Concertul tradițional de colinde, organizat an de an de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a adunat sâmbătă, la Botoșani, suflet lângă suflet: copii și părinți, bunici purtând costume populare, orășeni dornici să asculte cântarea frumoasă care vestește Nașterea Domnului, preoți din parohiile județului, veniți alături de colindătorii îmbujorați și nerăbdători.

Spre dezamăgirea publicului, momentul cel mai așteptat al serii, sosirea în mijlocul credincioșilor a Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, nu s-a mai petrecut și în acest an. Treburile ierarhice i-au purtat pașii spre București, a anunțat preotul protopop Lucian Leonte. Fără IPS Teofan, nici autoritățile orașului, care altădată erau nelipsite din dreapta și din stânga Mitropolitului, nu au mai găsit cu cale să își strice o seară de sâmbătă. Însă locurile lăsate cu generozitate libere au fost la discreția oamenilor simpli, care cu mic, cu mare s-au bucurat de cele două ore de colinde tradiționale.

Cuvântul de început a fost rostit de pr. protopop Lucian Leonte, părintele readucând în memoria celor prezenți drumul colindului până în zilele noastre și importanța lui în viața noastră.

"Colindele nu sunt piese produse și ascultate de noi. Colindele intră într-o călătorie. La originea cuvântului este și sensul de a umbla. Vă rog să vă gândiți unde a început drumul, cine l-a provocat: Îngerescul Prunc, născut de Fecioara Maria, așezat în ieslea din Betleem. Inițiativa, declanșarea drumului vine de Sus. Dumnezeiescul Prunc este cel de la care pleacă colinda, cel care susține colinda și cel la care ajunge colinda, ca imn. Lângă Betleem erau păstorii cu oile și acolo a venit îngerul și le-a binevestit Nașterea Mântuitorului: Bucurați-vă! Mesajul colindelor începuse la îngerul acesta. Iată, conținutul colindelor ca mesaj, ca veste, ca mărturisire, ca bucurie adusă oamenilor de la îngeri, și nu oricui. Nu au fost îngerii să le spună fariseilor din Ierusalim, mai-marilor din Betleem, ci unor păstori care în sinceritatea lor s-au înspăimântat întâi, apoi s-au bucurat. Primind mesajul au mers și l-au văzut pe Prunc, pe Mama lui, pe dreptul Iosif.

După ce s-au convins, păstorii s-au închinat, s-au bucurat, și cu mare bucurie au vestit altora că s-a născut Mesia. S-a întors colinda de la Hristos Domnul Prunc către lume. Colinda trebuie să umble prin gura noastră, prin inima noastră, prin cântecul nostru frumos despre Nașterea Mântuitorului Hristos, care nu a avut loc doar atunci. În fiecare clipă Dumnezeu ia chip într-un om și, dacă omul se străduiește, Dumnezeu rămâne acolo și îl mântuiește. Colindele vestesc Nașterea în sufletul nostru a Lui Dumnezeu și rămânerea Lui acolo. Bucuria, forma în care sunt exprimate, le veți vedea și în seara asta la grupurile de colindători care în mod tradițional, după inițiativa Înaltpreasfințitului Teofan, colindă în cele trei județe, Iași, Neamț și Botoșani. Să primim colinda aceasta ca darul Lui Dumnezeu pentru noi toți. Să aveți capacitatea de a recepta mesajul de bucurie și să ne ducem acasă bucuroși de vestea pe care am primit-o", a spus pr. protopop Lucian Leonte.

Concertul de colinde Bucuria Nașterii Domnului a fost prezentat de către Maria Cristina Bălăuca și Cătălin Vasile Purice, profesori la Colegiul Național Mihai Eminescu Botoșani.

Au impresionat prin frumoasele colinde aduse în fața publicului: Corul "Poarta cerului" al preoţilor din Protopopiatul Darabani, Corul Parohiei "Mihai Viteazul" din Protopopiatul Săveni, Corul "Haris" al Seminarului Teologic Liceal "Sf. Ioan Iacob" Dorohoi, Grupul de colindători "Codruleţul" Vorona, Protopopiatul Botoşani, Grupul de colindători "Voievodul" al Parohiei Cătămărăşti Deal, Protopopiatul Botoşani, Grupul coral mixt al Seminarului Teologic Liceal "Sf. Gheorghe" Botoşani.

 

VIDEO 1: Corul "Haris" al Seminarului Teologic Liceal "Sf. Ioan Iacob" Dorohoi, Grupul de colindători "Codruleţul" Vorona
VIDEO 2: Grupul de colindători "Voievodul" al Parohiei Cătămărăşti Deal, Protopopiatul Botoşani
















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...