Statistica își sărbătorește Ziua Mondială cu o carte despre viața lui Eminescu

”Eminescu, profesor de statistică” prezintă documente despre o perioadă din viața poetului botoșănean pe care puțini eminescologi au analizat-o, printre care și jurământul lui Eminescu ca profesor de statistică.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii, Institutul Naţional de Statistică îşi deschide porţile tuturor celor care vor să cunoască la ea acasă instituţia.

Reprezentanții instituției susțin că ”prin informaţiile  produse şi puse la dispoziţia publicului, Institutul Naţional de Statistică oferă imaginea completă a vieţii economice şi sociale a României de astăzi, premiza necesară pentru clădirea României de mâine".

Cu acest prilej, Aula Bibliotecii Academiei Române găzduiește astăzi lansarea unei cărți ce va face lumină asupra multor lucruri neștiute din viața lui Mihai Eminescu.

”Eminescu, profesor de statistică”, editată de Editura Institutului Național de Statistică, vine cu documente de la Arhivele Naționale ale Românei despre o perioadă din viața lui Eminescu pe care puțini eminescologi au analizat-o. Avându-i ca autori pe Tudorel Andrei, Cristi Șelaru și Vladimir Alexandrescu, publicația aduce în premieră în atenția publicului larg documente despre perioada pe care Eminescu a petrecut-o la Școala Comercială din Iași, în anul școlar 1884-1885, unde a fost profesor la catedra de statistică și geografie.

Noua carte surprinde nu doar prin multitudinea de documente descoperite și publicate de cei 3 autori, ci, mai ales, prin importanța lor. De exemplu, volumul ce urmează a fi lansat de Ziua Europeană a Statisticii cuprinde și jurământul lui Mihai Eminescu ca profesor de statistică, jurământ depus cel târziu la data de 15 octombrie 1884:

”Jurămentu

Juru în numele lui Dumnezeu și declar pe onore și consciința mea.

Credinției Majestăției Sale Carol I Regele României și Constituțiunei țerei mele.

De a împlini cu sânțenie datoriele ce-mi impune funcțiunea mea

De a aplica legile și de a mă conforma legelor întru tote și pentru toți.

Fara ura, fara pasiune, fara favore, fara considerațiunea de persona, fara nici un interesu directu sau indirectu.

Așia să mi ajute Dumnezeu”.



Cartea ”Eminescu, profesor de statistică”, care va fi lansată astăzi, 20 octombrie, beneficiază și de o ediție în limba engleză, o premieră pentru o astfel de lansare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânără amenințată cu moartea, botoșănean ridicat de polițiști și băgat în arest! (Video)

astăzi, 09:59

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 41 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul ...

„Casa de protocol a oamenilor străzii”, proiectul unei botoșănence care îi poate aduce titlul ”Omul anului!” (Foto, Video)

astăzi, 09:42

TVR a demarat sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din 27 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portre...

Doina Federovici: Educația – temelia pe care ne construim viitorul (Foto)

astăzi, 09:37

„Educația nu este pregătirea pentru viață, educația este viața însăși!” Această profundă reflecție a pedagogului John Dewey ne amintește, zi de zi, de importanța educaț...