Starețul plecat din Botoșani care a fost hirotesit arhimandrit chiar de Ziua Eroilor!

Starețul plecat din Botoșani care a fost hirotesit arhimandrit chiar de Ziua Eroilor!

De Înălțarea Domnului, care reprezintă și Ziua Națională a Eroilor, au fost oficiate slujbe de pomenire pentru eroii neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele acestora din țară și străinătate.

La Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” Brusturi din județul Neamț s-au desfășurat mai multe evenimente în cinstea eroilor, printre care și inaugurarea unui muzeu dedicat lor.

De sărbătoarea Înălțării Domnului, în toate bisericile din țară și străinătate s-a făcut pomenirea celor căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă, în lagăre și închisori pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca în ziua praznicului Înălțării Domnului să fie pomeniți și eroii neamului românesc, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul lor suprem, scrie Doxologia.

În cinstea lor, la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea nemțeană Poiana-Brusturi s-au desfășurat câteva activități care au comemorat eroii căzuți pe frontul de luptă în acea zonă, acum 80 de ani. Aici a fost ridicat un memorial-muzeu care adăpostește obiectele militare și personale care au aparținut ostașilor căzuți într-o singură noapte. Slujba de binecuvântare a acestor lucrări a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

”Puțin cât de puțin, locul acesta s-a transformat într-un loc de aducere aminte pentru ceea ce s-a întâmplat și o chemare pentru cei care au urechi de auzit: să înțeleagă că războiul, oricum ar fi el, e un lucru rău. Războiul pornește atunci când omul nu-L mai are pe Dumnezeu. Cauza războiului, în adâncime și real, este lupta omului împotriva lui Dumnezeu, împotriva rânduielilor Lui. Locul acesta să fie și este loc de cinstire pentru ceea ce s-a întâmplat atunci, loc de aducere aminte și loc de luare aminte. Părinte stareț, împreună cu obștea, să vă împliniți aici rugăciunea de seară, de dimineață, de la miezul nopții, Sfintele Liturghii și să-i pomeniți. Mi-ați arătat o listă cu șapte sute de nume, la care mai aveți de muncă împreună cu militarii, și, la Sfânta Proscomidie, să-i pomeniți. Și dumneavoastră, iubiți credincioși, să iubiți sfintele mănăstiri, să păstrați în satele dumneavoastră, parohiile dumneavoastră, memoria eroilor de altădată”, a afirmat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Pentru munca depusă în Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”, starețul Siluan Antoci (originar din Botoșani) a fost hirotesit arhimandrit, primind din mâna chiriarhului semnele distinctive: crucea pectorală, actul de ridicare în rang și bastonul.”În primul rând aduc mulțumire lui Dumnezeu, Care ne-a vrednicit să ajungem în această sfântă zi de sărbătoare, să comemorăm pe cei 14.000 de soldați, cu nume și fără nume, care au rămas în această vale acum 80 de ani. Cel mai tânăr avea 17 ani și cel mai în vârstă era, să zicem, de 30 de ani. Ne-au așteptat 80 de ani. Și pentru noi, și pentru ei, bucuria este deplină astăzi, că le aducem recunoștință pentru jertfa lor supremă, pentru ceea ce au făcut ei pentru noi, pentru că viața noastră este viața lor”, a mărturisit părintele stareț Siluan Antoci.

Din partea Armatei Române, la eveniment au mai participat col. ing. Gabriel Kicsi și efective militare de la Baza 3 Logistică „Zargidava” din Roman, cap. (r) Dumitru Florea, militar rănit în Afganistan și președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Suceava, mr. (r) Ioan Botezatu, prim-vicepreședintele Asociației Cultul Eroilor – filiala județeană Neamț.

Așezământul monahal din localitatea nemțeană Brusturi, care poartă numele de „Mănăstirea Eroilor”, a fost înființat drept schit la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în 1992, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și ridicat la rang de mănăstire în anul 2007.

Ansamblul monahal a fost construit pe locul unei conflagrații care a avut loc în urmă cu 80 de ani și care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de soldați români, ruși și germani, într-o singură noapte.

Bătălia din zona Culmii Pleșului (Târgu Neamț – Răucești – Oglinzi – Valea Culeșei – Poiana Groși – Mănăstirea Neamț – Nemțișor – Lunca-Vânători Neamț), a fost una dintre cele mai sângeroase lupte din cel de-al Doilea Război Mondial. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Taxa pe lux” în România. ANAF anunță cum vor fi impozitate casele şi maşinile!

astăzi, 10:19
64

„Taxa pe lux” a intrat în vigoare şi casele/apartamentele mai scumpe de 500.000 de euro trebuie declarate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) până la fina...

Doliu în sănătatea botoșăneană: „Colegii aveau cuvinte de laudă la adresa ei... și pacienții o apreciau, și aparținătorii”

astăzi, 09:50
735

Cristina-Iuliana Siminiceanu a activat la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” în cadrul Centrului de Sănătate Mintală pe funcția de psiholog. A plecat l...

(P) 10 lecții memorabile despre bani pe care părinții ar trebui să le predea copiilor lor înainte de adolescență

astăzi, 09:40
42

Sunteți profesorul numărul unu al copilului dvs în ceea ce privește chestiunile legate de bani. În caz contrar, cineva va deturna această șansă și îi va înșela în...