Te Deum la biserica în care Mihai Eminescu a fost botezat și ședință solemnă la Primărie! Preot: „Viața poate fi poezie...” (foto, video)

Astăzi se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului nepereche, Mihai Eminescu, născut în Botoșani.

Te Deum la biserica în care Mihai Eminescu a fost botezat și ședință solemnă la Primărie! Preot: „Viața poate fi poezie...” (foto, video)

Zilele acestea au loc diferite activități organizate în municipiul Botoșani pentru pomenirea poetului Mihai Eminescu.

Dacă vineri consilierii locali s-au întrunit în ședință extraordinară la Primărie pentru a vota proiectul ce vizează acordarea titlului de cetățean de onoare laureatului Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, astăzi în sala „Mihai Eminescu” a avut loc o ședință solemnă cu personalități din viața culturală.

Astfel, de la ora 09:00, sala ce poartă numele poetului nepereche a îmbrăcat straie de sărbătoare. Au fost prezenți oameni din cultura botoșăneană, dar și din țară. De asemenea, a participat și laureatul ediției cu numărul 32 a acestui premiu, care a și luat cuvântul.


Mă regăsesc între prieteni, într-o zonă eminesciană eminentă, o geografie simbolică dintre cele mai reprezentative. Faptul că regăsesc niște prieteni și niște sprijinitori ai culturii și ai memoriei, ai operei eminesciene este un lucru minunat. Acest sprijin trebuie să continue, pentru că reconcilierea, armonizarea celor două instituții mari care se ocupă de acest premiu, adică Primăria și Fundația Hyperion, să aibă loc în cele mai frumoase condiții și să ajungem la niște manifestări care să recâștige prestigiul mare pe care l-am avut dintotdeauna. Totuși, 33 de ediții nu este puțin în viața culturală a unui oraș. Face cinste orașului și chiar eu însumi m-am simțit onorat pentru cetățenia de onoare acordată de Primăria Municipiului Botoșani și pentru Premiul Eminescu”, a declarat Ion Pop, laureatul ediției cu numărul 32 a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

După ședința solemnă de la Primărie, reprezentanții administrației locale și oamenii de cultură s-au îndreptat către Biserica „Uspenia” din Centrul Istoric al Botoșaniului, unde au avut loc depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din curtea lăcașului de cult.

„Nu uitați să citiți poezie, nu uitați să trăiți poezie”

Au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea Uniunii Scriitorilor din România, dar și din partea administrației locale și județene.


La ora 10:30 s-a oficiat un „TeDeum” în Biserica în care Mihai Eminescu a fost botezat.

Preotul Babiuc Marius Ciprian a adresat o cuvântare la finalul slujbei, prin intermediul căreia a îndemnat comunitatea să citează poezie.

Să îl rugăm pe Dumnezeu să îl aibă în pază și să nu uităm că toate acestea depind de noi și de cum vom avea grijă mai departe să prezentăm pe acești înaintași ai noștri, care într-un fel sau altul s-au jertfit pentru țară.  Poezia și poetul au fost dintotdeauna exponenți ai timpului lor. Nu uitați să citiți poezie, nu uitați să trăiți poezie. Până la urmă, în definitiv, cu bune și cu rele, ca distanță între două începuturi, viața poate fi poezie”, a declarat pr. Babiuc Marius Ciprian.

Mai mult decât atât, preotul paroh a vorbit și despre importanța și valoarea poetului Mihai Eminescu, care a lăsat o comoară culturală vastă.

Iată, astăzi l-am pomenit pe marele poet Mihai Eminescu, spirit universal, care prin activitatea sa a adus România și pe românii cei dragi ai săi la nivelul culturii universale. În conștiința poporului român aș vrea să vă pun la inimă ceea ce spunea Gherasim Putneanul, episcopul Gherasim Putneanul. Acesta spunea că dacă atunci când ne gândim la familie și la social ne gândim la termenul de mamă, atunci când ne gândim la neam ne gândim la român și atunci când ne gândim la literatură ne gândim la Eminescu. Este cel despre care un alt mare botoșănean, un om ilustru, Nicolae Iorga în istoria literaturii române spunea că a surprins istoria poporului român și conștiința sa într-un mod plenar. Să nu uităm că Eminescu a fost contemporan cu A.D. Xenopol, marele istoric. Iată că prezența noastră aici în Biserică nu face altceva decât să arate că noi nu ne uităm obârșia, că rădăcinile noastre sunt importante și cu atât mai mult, pentru că cei mai mulți dintre dumneavoastră sunteți la cârma acestui oraș, acestei țări, să nu uităm că prin cultură s-a vindecat neamul omenesc și neamul românesc de multe răni pe care le-a suferit din partea altora despre care Eminescu în problema și chestiunea românească a vorbit de nenumărate ori. Să nu uităm că prin cultură ne putem ridica și prin credință, prin educație putem și noi cu adevărat să depășim spiritul acestui timp”, a completat preotul Babiuc Marius Ciprian.














 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Opt zile fără apă pentru mai mulți cetățeni din județul Botoșani, ce spun reprezentanții companiei de apă!

Marţi, 25 Iunie 2024
2008

Vinerea trecută, pe 21 iunie, reprezentanții societății Nova Apaserv anunțau printr-un comunicat de presă că apa va fi sistată în oraşele Ştefăneşti și Săveni, respectiv comunele Român...

„Lupta pentru Codrii de Aramă” de la Botoșani, cel mai mare eveniment de airsoft din România! (foto, video)

Vineri, 21 Iunie 2024
1606

Vineri, la ora 17:00, a început bătălia pentru câștigarea Codrilor de Aramă de la Agafton. Este vorba despre evenimentul „Lupta pentru Codrii de Aramă”, intitulat „L...

Corneliu Mihai rămâne la cârma Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani!

Joi, 20 Iunie 2024
781

Vineri, 21 iunie, expiră perioada de interimat a lui Corneliu Mihai, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Bot...