Spectacole de weekend la Teatrul Mihai Eminescu Botoșani!

Două spectacole sunt programate în weekendul care vine, pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani. 

Sâmbătă,  27 ianuarie, ora 18.00, botoșănenii sunt așteptați în sala de spectacol a Teatrului Mihai Eminescu Botoșani, pentru a viziona "Priveşte înapoi cu mânie", de John Osborne.
 
Distribuţia
Jimmy - Ioan Creţescu
Cliff - Sorin Ciofu
Alison, soţia lui Jimmy- Alexandra Vicol
Helena, prietena lui Alison - Cristina Ciofu
Colonelul Redfern - Marius Rogojinschi

Regia artistică: Antonella Cornici
Scenografia şi costume: Mihai Pastramagiu
Ilustraţia muzicală: Bobo Burlăcianu
Coregrafia: Victoria Bucun
Light design: Lucian Moga
Asistent regie: Marius Rogojinschi
 
"Fiecare generaţie îşi are "furioşii" ei!"
 
"Sper ca acest spectacol să producă o răvăşire în sufletele spectatorilor, o întoarcere în timp a fiecăruia.

Este un spectacol pentru tineri, dar şi pentru celelalte generaţii. Am păstrat patina timpului în care a fost scrisă piesa. Este atmosfera anilor '68 - '70. Vor fi, cred, şi spectatori care îşi vor aminti cu melancolie de anii '70.

Dar cel mai bine se vor regăsi în acest spectacol tinerii. Actorii sunt - şi ei - tineri şi ceea ce se petrece pe scenă - cu referire la timpurile de atunci, este, în bună măsură, valabil şi acum. Furia tinerilor din anii '68, '70 se regăseşte şi acum, doar că în alt fel.

Sigur, secolul nostru a adus şi o altă tehnică, o altă viziune asupra vieţii. Sentimentele, însă, sunt aceleaşi. Vorbim despre sufletul nostru, despre dragoste, despre speranţă, despre neputinţa noastră de a ajunge acolo unde credem că ne este locul. Este vorba - în piesă - despre relaţii umane.

De ce m-aş duce eu, ca spectator, la o piesă de teatru cu un asemenea titlu -  "Priveşte înapoi cu mânie"? De ce "cu mânie"? Cât "de înapoi" să privesc? Şi de ce "înapoi"?

Şi-ar mai fi vorba despre încă ceva. Autorul textului, Osborne, a produs o adevărată revoluţie în teatrul englez din acei ani. De la acest dramaturg şi de la această piesă, teatrul englez a pornit pe o altă cale!

Aşadar, invit publicul să privescă înapoi "cu mânie"! Invit publicul să asculte sau să reasculte acea muzică bună din anii '68 - '70!
Iar peste toate, atrag atenţia asupra unui fapt: fiecare generaţie îşi are "furioşii" ei!

În decorurile şi pe fondul muzical din acei ani, vom vedea cum se comportă "furioşii" de acum, tinerii acestor zile!

Spectacolul are multă imagine. Vom vibra cu toţii pentru că vom vedea o realitate pregnantă!

Se află la mijloc o poveste coerentă, cu un început, un punct culminant şi un final. Totul susţine un mesaj! Publicul vine la teatru pentru a afla şi a înţelege ceva! Scărpinatul cu mâna stângă în urechea dreaptă nu mi se pare a fi o treabă tocmai potrivită pentru teatru. Publicul vine la teatru pentru a se destinde, pentru a-şi aminti, pentru a avea o seară fascinantă, fie că va râde sau va plânge."

(Antonella Cornici)
 
Durata spectacolului: o oră șI 40 minute ( fără pauză)
Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48,
tel 0231 513948 sau 0231 512184 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 - 18.00, de marți până duminică inclusiv) 
Pret bilet - 20 lei; elevi, studenți, grupuri organizate- 10 lei
 
Duminică, 28 ianuarie 2018, ora 18.00, Teatrul Mihai Eminescu a programat spectacolul "Tu ești Dumnezeul meu", după  Albert  Ramsdell Gurney Jr. "Silvia".
 
Regia artistică: Ludmila Skripka
Scenografia: Natalie Tarasenko
Coregrafia: Victoria Bucun
Asistent regie: Gheorghe Frunză

Distribuție:
Silvia - Gina Pătrașcu - Zamfirache
Greg - Bogdan Muncaciu
Kate - Silvia Răileanu
Tom - Gheorghe Frunză
Phillis - Irina Mititelu
Leslie - Gheorghe Frunză
Roki - Răzvan Amitroaei
 
O comedie romantică despre bărbați, femei și câini. „Tu ești Dumnezeul meu” – ea îi spune lui. „Tu ești Dumnezeul meu” – așa și numai așa îl percepe ea pe el. 
 
El, Greg, nu e celibatar, nu e liber – e căsătorit. Împreună cu soția, Kate, dețin un minunat apartament, unde fiecare își are propriul teritoriu. Acasă pot comunica și fără a se vedea reciproc. Soția lui, ca de altfel toate soțiile, nu are de gând să-și împartă soțul cu altcineva. Greg, parcă n-ar înțelege acest lucru.Nu are o atitudine serioasă nici față de ce se întâmplă cu el,nici cu toate cele din jur. El e prezent în pasiunea , în patima, în dragostea lui. Pentru cine, credeți? Pentru o cățelușă!

Pe ea o cheamă Silvia. E blândă, dar un pic vulgară, drăguță, dar prost educată, după standardele câinești ar trebui să fie frumoasă, dar e maidaneză și neîngrijită. De-ar fi om, i s-ar spune că e banală sau, și mai rău, o fată de stradă – reprezentanta acelei părți din societate, care nu apucă stele de pe cer, că trăiește, dacă nu într-o prăpastie, atunci la marginea acesteia. 

Dar ea nu e om, ea – e câine. Și acest lucru schimbă multe, dacă nu chiar totul. Pe ea poți, fără teamă de consecințe, s-o iubești, s-o aduci acasă, să-i faci cunoștință cu soția, sperând la înțelegere și solidaritate.

Greg se regăsește alături de ea. Iar ea, Silvia, începe sincer să-l perceapă drept Dumnezeul ei. El chiar este Dumnezeu – adică doar Dumnezeul ei – personal, dat doar ei de undeva de sus. 

Și această percepție nu o deranjează pe ea, cățelușa, să se îndrăgostească întâmplător de simpaticul cățel Rocky. Ei, cățelușei, i se va permite chiar să cunoască plăcerile trupești – ca apoi să fie lipsită pentru totdeauna de posibilitatea de a mai simți ceva similar, la fel ca și nașterea unor copii, I am sorry – căței.

Soția Dumnezeului ei, Kate, aproape că o urăște și va pune piciorul în prag. Și Dumnezeu o va alege pe nevastă-sa. Va alege din cele două obiecte ale iubirii sale, omul.

„Tu ești Dumnezeul meu!” – va spune ea. Uite-așa să iubești oamenii – barem pe cei apropiați. Să iubești așa, ca această dragoste să nu poată fi știrbită de nicio altă dragoste, ca, de exemplu, dragostea pentru animale.

Pe ea o cheamă – Silvia. El – e Dumnezeul ei!

Durata spectacolului: o oră șI 40 minute ( fără pauză)
Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48,
tel 0231 513948 sau 0231 512184 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 - 18.00, de marți până duminică inclusiv) 
Pret bilet - 20 lei; elevi, studenți, grupuri organizate- 10 lei

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patronul celei mai mari ferme piscicole din Botoșani despre proiectele europene și piața locală: „Ne folosesc doar ca umbrelă de ploaie”

astăzi, 19:45

Inginerul piscicol Gheorghe Nistor, proprietarul Piscicola Botoşani, ce produce crap, novac, sânger, caras pentru consum, dar şi material de populare pentru alţi producători, a implementat c...

O ploaie cu grindină s-a abătut asupra unui oraș din Botoșani! „Doamne ferește! Strică tot în grădini” (Video)

astăzi, 19:07

Efectele Codului Galben de vânt și instabilitate atmosferică s-au resimțit într-un oraș din județul Botoșani. În această după-amiază o ploaie cu grindină s-a abătut asupra...

Papa Francisc a fost înmormântat în prezența a peste 400.000 de oameni care și-au luat rămas bun de la liderul Bisericii Catolice: „A fost un papă printre oameni”

astăzi, 17:58

Papa Francisc a fost înmormântat astăzi, 26 aprilie, la cinci zile de la moartea sa, într-o ceremonie la care au luat parte sute de mii de credincioși. Oamenii s-au adunat în...