Pe o scenă amenajată în curtea sfântului lăcaÅŸ a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înalt PreasfinÅ£ia Sa, alături de un sobor de 30 de preoÅ£i ÅŸi diaconi.
Chiar dacă vremea a fost ploioasă ÅŸi răcoroasă, cei peste 500 de credincioÅŸi prezenÅ£i, s-au rugat alături de ierarhul lor, după ce au trecut prin sfântul altar.
La finalul slujbei părintele Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului BotoÅŸani, a remarcat că Dumnezeu a rânduit ca în ziua sfinÅ£irii Bisericii "Sfântul Ilie" din ManoleÅŸti Vale să reverse ploaie, după aproape trei luni de secetă.
Înalt PreasfinÅ£itul Teofan a amintit în cuvântul rostiti că lui Dumnezeu îi mulÅ£umim prin faptul că păstrăm dreapta credinţă ortodoxă.
"Acesta este cel mai mare dar pe care Hristos, prin sfinÅ£ii apostoli, prin mucenici, prin pustincii din mănăstiri, prin vrednicii preoÅ£i de parohie ÅŸi prin creÅŸtinii adevăraÅ£i din parohii, îl aÅŸează în faÅ£a noastră. CredinÅ£a adevărată este manifestată prin post, prin rugăciune, prin naÅŸterea de prunci, prin zidirea de mănăstiri ÅŸi biserici, prin dragoste de neam ÅŸi de Å£ară", a explicat IPS Teofan.
Părintele paroh Mihai Marian Macuc a amintit că ideea construirii unei biserici în parohia ManoleÅŸti Vale a aparÅ£inut încă din anii 70 vrednicului de pomenire preot Toader Irimia.
"Părintele Toader Irimia, fost paroh al parohiei Pacea a adus aici câteva pietre mari cu gândul de a ridica un sfânt lăcaÅŸ. Între timp a fost donat terenul pentru biserică de doamna Maria Călin", a explicat pr. paroh Mihai Marian Macuc.
În continuare au fost acordate ranguri bisericeÅŸti celor patru preoÅ£i care au coordonat sau sprijinit lucrările. Mitropolitul Moldovei ÅŸi Bucovinei a citit la finalul Sfintei Liturghii o rugăciune de dezlegare.
ConstrucÅ£ia lăcaÅŸului de închinăciune din ManoleÅŸti Vale s-a realizat prin contribuÅ£ia credincioÅŸilor ÅŸi prin strădania părintelui Daniel Baciu (întocmirea actelor ÅŸi turnarea temeliei), părintelui Ciprian Scântei (ridicarea bisericii până la acoperiÅŸ), părintelui Vladimir Orlovschi (realizarea bolÅ£ilor, finisarea exteriorului ÅŸi pregătirea pentru pictură), ÅŸi părintelui paroh Mihai Marian Macuc (pictarea, înfrumuseÅ£area ÅŸi dotarea bisericii cu obiecte necesare desfăşurării sfintelor slujbe). Mare parte a materialelor de construcÅ£ii au fost obÅ£inute prin jertfa părintelui Marcel Bizubac.
.jpg)