Foarte puÅ£ini dintre creÅŸtinii care au ÅŸansa înfierii unui copil cunosc sau au auzit de rânduiala specială care se face cu ocazia înfierii copiilor.
Biserica nu a putut rămâne indiferentă faţă de situaÅ£iile în care familiile creÅŸtine au dorit să înfieze un copil, ÅŸi a alcătuit o slujbă potrivită acestei împrejurări.
Astfel, "cel care urmează să devină fiu (sau fiică) al altor părinÅ£i decât cei care l-au născut vine la biserică împreună cu cel care îl înfiază ÅŸi stă înaintea preotului cu faÅ£a spre răsărit, Å£inând în mâini făclii aprinse", spune Molitfelnicul. Dacă copilul este foarte mic, atunci el este adus la biserică de către viitorii părinÅ£i.
Începutul acestei slujbe se face cu rugăciunile începătoare, urmate de două rugăciuni pe care le rosteÅŸte preotul.
Aceste rugăciuni pun accentul pe relaÅ£ia bazată pe iubirea dumnezeiască dintre persoanele Sfintei Treimi, în special dintre Tatăl ÅŸi Fiul; iubire care aduce binecuvântare ÅŸi în relaÅ£ia care va alcătui o treaptă a iubirii dintre părinte ÅŸi fiul adoptat.
Rugăciunea respectivă subliniază următoarele lucruri: "Cel ce prin iubitul Tău Prunc ne-ai numit pe noi fii ai lui Dumnezeu, cu primirea de fiu ÅŸi cu darul atotputernicului ÅŸi Sfântului Tău Duh (...) caută spre robii Tăi, ÅŸi pe cei pe care firea i-a născut depărtaÅ£i unul de altul după trup, pe aceÅŸtia ÎnsuÅ£i îi uneÅŸte în tată ÅŸi în fiu prin Sfântul Tău Duh".
Slujba respectivă pune accentul exact pe faptul înfierii după har, căci, dacă prin Adam a rânduit rudenia firească după trup, dar "întru Hristos (...) ne-ai arătat ÅŸi pe noi a fi rudenia Ta după har".
Dacă cel înfiat va primi numele părinÅ£ilor "după har", atunci e necesar ca rugăciunile să aibă în vedere ÅŸi viitorul familiei; de aceea rugăciunile mai cuprind cereri speciale: "întăreÅŸte-i în dragostea Ta; leagă-i pe ei cu binecuvântarea Ta; înalţă-i pe ei întru slava Ta; întăreÅŸte-i pe ei în credinÅ£a Ta, păzindu-i pururea ca să nu se lepede de cele ce au ieÅŸit din gura lor (...) ÅŸi dragostea să o păzească nestricată ÅŸi nemincinoasă, până la sfârÅŸitul vieÅ£ii lor".
La finalul slujbei, cel înfiat îngenunchează în faÅ£a celui ce-l înfiază, care îl ridică, zicând: "Astăzi fiul meu eÅŸti tu; eu astăzi te-am născut", ÅŸi-l îmbrăţiÅŸează; iar preotul îi binecuvântează.
Iată o rânduială la momentul înfierii de copii, rânduială cu totul specială ÅŸi care trebuie cunoscută ÅŸi împlinită de către familiile respective; ÅŸi care poate fi adaptată după caz în cadrul instituÅ£iilor speciale, unde între copii ÅŸi personalul calificat se creează sentimente ÅŸi relaÅ£ii deosebite, bazate pe iubirea ca dintre tată ÅŸi fiu. (Pr. Răzvan-George Topală, ziarullumina.ro)
Sfaturi practice în Biserică: Rânduiala pentru înfierea de copii
Stiri Botosani Tuesday, 18 October 2011 CulturăSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Peste 200 de solicitări către APIA Botoșani, eligibile în sprijinul sectorului de creștere a ovinelor/caprinelor!
Thursday, 10 April 2025
AgenÈ›ia de Plăți È™i IntervenÈ›ie pentru Agricultură (APIA) Centrul JudeÈ›ean BotoÈ™ani a primit È™i a analizat cererile È™i documentele necesare pentru acordarea sprijinului financiar de urgenÈ›Ä...
Controale DSVSA Botoșani: Sancțiuni contravenționale și reținerea de la comercializare a sute de kg de carne!
Thursday, 10 April 2025
DSVSA BotoÈ™ani desfășoară în perioada 19 martie – 19 aprilie 2025 controale premergătoare Sărbătorilor Pascale ortodoxe È™i catolice, controale tematice specifice pentru a asigura c...
Tânără la volanul unui autoturism radiat din circulație, descoperită în trafic de către polițiștii de frontieră!
Thursday, 10 April 2025
PoliÅ£iÅŸtii de frontieră din cadrul Sectorului PoliÈ›iei de Frontieră Dorohoi au depistat în trafic o tânără care conducea un autoturism înmatriculat în Austria, dar care ...