Sfânt botoșănean cinstit peste Ocean: Mitropolitul Nicolae a vorbit despre legăturile cuviosului cu America

Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Allegan, statul american Michigan.

Sfânt botoșănean cinstit peste Ocean: Mitropolitul Nicolae a vorbit despre legăturile cuviosului cu America

   Foto: Mitropolia celor două Americi

La predică, ierarhul a relatat mai multe aspecte din viața Sf. Ioan Iacob Hozevitul din Crăinicenii Botoșanilor, evidențiind legăturile pe care le-a avut cu Statele Unite ale Americii, în contextul sărbătorii sale din data de 5 august.

Mitropolitul a amintit de relația Sf. Ioan Iacob cu Înaltpreasfințitul Părinte Victorin al Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America (1966-2001), scrie Basilica.ro.

„Ierarhul l-a recomandat pe Sf. Ioan Iacob pentru hirotonie ca ierodiacon și apoi ieromonah în 1947, pe când era superiorul Așezămintelor românești din Țara Sfântă. După hirotonie, Sf. Ioan Iacob a avut ascultarea de egumen al Schitului românesc Sf. Ioan Botezătorul de pe Valea Iordanului”.

„În cei 5 ani cât a asumat această ascultare, Sf. Ioan a legat o prietenie duhovnicească cu Arhimandritul Victorin, prietenie continuată după plecarea părintelui Victorin în America în 1958, dovadă fiind corespondența purtată de cei doi. Părintele Victorin, ajuns la Mănăstirea Sf. Tikhon din South Canaan, Pennsylvania, SUA, este chemat înapoi de Sf. Ioan Iacob: Lasă americanului grija Canaanului, Iar sfinția ta părinte, vezi de locurile sfinte!”, a explicat IPS Nicolae.

„A doua legătură a sfântului cu America este prin persoana părintelui grec Pantelimon, fost slujitor la Sfântul Mormânt în perioada petrecerii pământești a Sf. Ioan Iacob. Datorită insistenței Părintelui Pantelimon au fost descoperite moaștele Sf. Ioan Iacob în august 1980”.

Sfântul Ioan Iacob de la Neamț s-a născut la 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, comuna Horodiştea, într-o familie de ţărani credincioşi, Maxim şi Ecaterina.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

astăzi, 19:54

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

astăzi, 17:43

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

astăzi, 16:45

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...