Pe 5 octombrie, la Tecuci s-a desfășurat prima ediție a Festivalului Internațional al Aforismului - pentru românii de pretutindeni, o manifestare culturală menită să vină în întâmpinarea celebrării a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, dar și să angreneze iubitorii de aforisme din toată lumea. Organizatorii Festivalului sunt Fundația Pelin și Primăria Tecuci, evenimentul reunind concurenți din România, dar și români din SUA, Canada, Franța, Italia.
Printre membrii juriului îl regăsim și pe academicianul Nicolae Dabija, președinte de onoare al Festivalului fiind un cunoscut om de literedin Liban, academicianul Naji Naaman. Născut în 1954, scriitorul libanez este autorul a aproape 80 de cărți.
Vasile Ghica, președintele Festivalului Internațional al Aforismului, spune că un astfel de festival mai există la Torino, manifestare culturală care adună anual 1500 de concurenți din întreaga lume. De ce aforism? Pentru că, spune președintele Festivalului, "câteva ziceri înțelepte și percutante pot trezi o națiune. Sau măcar să o pună pe gânduri". Aforismul vine din proverbe și zicători, dar și din textele religioase și din înțelepciunea și filosofia populară.
"În 1918 va fi Centenarul Marii Uniri. Sperăm ca și aforismul va fi un agent al redeșteptării și al coeziunii naționale", completează scriitorul Vasile Ghica.
La prima ediție a Festivalului Internațional al Aforismului, scriitorul botoșănean Mircea Oprea a fost distins cu Premiul I, ex-aequo. Născut pe 8 decembrie 1945, Mircea Oprea a absolvit Liceul "A.T.Laurian" Botosani și Facultatea de Ziaristică din București, promoția 1976. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, al Societății Ziariștilor din România și al Asociației Jurnaliștilor de Turism din România.
Prezența lui Mircea Oprea printre laureații de la Tecuci nu este una întâmplătoare. În anul 2013 îl regăsim în "Antologia dell'aforisma romeno contemporaneo" (aforisme, Genesi Editrice, Torino, 2013).
Pe lângă numeroase premii și distincții speciale, s-au remarcat prin calitatea aforismelor prezentate în concursul de la Tecuci: George Geafir (Premiul III), Dan Surducan (Premiul II), Nicolae Petrescu Redi și Mircea Oprea (Premiul I – ex-aequo). De asemenea, Trofeul festivalului, intitulat „Sapiens Piroboridava”, a revenit scriitorului Valeriu Butulescu.
Preluăm pentru cititorii noștri câteva dintre aforismele cuprinse în "Antologia Festivalului Internațional al Aforismului - pentru românii de pretutindeni", Tecuci 2017:
Înțelepciunea - ignoranța ajunsă la sinceritate.
Ia lumea așa cum este, ia-o ca pe un paranoic: nu-i arăta că n-o crezi, n-o contrazice, fă-i semne cu mâna și zâmbește-i amabil, dar de la distanță.
Când treci la o greșeală nouă fără s-o îndrepți pe cea veche, aș zice că te grăbești să stai pe loc.
Aforismul meu, aripă zburând înaintea păsării.
Cu un pic de bun simț, cu un pic de tact, oricine își poate dubla erudiția prin tăcere.