Scriitorul botoșănean Dan Lungu își manifestă nemulțumirea față de anunțul făcut de Ministrul Culturii și Identității Naționale, potrivit căruia Muzeul Holocaustului, care urmează a fi construit, va ocupa spațiul dintre Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul Țărnului Român.
În cursul săptămânii trecute, într-un comunicat de presă al Ministerului, reprezentanții acestuia precizau că au în vedere construirea unui complex muzeal de mari dimensiuni, care să reunească mai multe muzee bucureștene existente, anume Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Acestora, spuneau reprezentanții, ar fi urmat să li se alăture în complexul muzeal și viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Locul în care acesta urma să fie construit, conform celor menționate, era spațiul dintre Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român”.
Pe rând, directorii muzeelor în cauză au susținut pozițiile oficiale ale instituțiilor pe care le conduc, acuzând faptul că inițiativa de comasare anunțată de Minister nu a fost urmarea unei consultări prealabile a celor implicați. Totodată, ei au menționat și că această idee s-ar afla în contradicție și cu actele de înființare ale muzeelor.
„Solicităm domnului Valer-Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale, o revenire asupra acestei decizii prin care vor fi distruse trei muzee reprezentative ale neamului românesc în Anul Omagial al Satului Românesc”, precizează un comunicat emis de către reprezentanții Muzeului Național al Satului, „Dimitrie Gusti”.
Nemulțumirile nu s-au limitat doar la lipsa consultărilor publice, ci au continuat, Ministerul fiind blamat și de către reprezentanți ai lumii academice și politice, pentru că o astfel de idee ar duce la distrugerea identităților muzeelor propuse spre comasare.
"Cea mai controversată și discutată pierdere a identității și devalorizare a informației a fost semnalată în 24.07.2019, cazul Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, din cauza faptulu că Hotărârea de Guvern privind înființarea lui nici nu a fost încă elaborată. Ba mai mult, situația viitorului muzeu, construit conform planului unui proiect coordonat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, ar fi trebuit să fie discutată la începutul lunii, în Comisia pentru Cultură din Camera Deputaților. Acest lucru nu a fost însă posibil din cauza faptului că Valer-Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale, nu a dat curs invitației", se arată într-un comunicat al polticianului Dan Lungu.
„Comasarea muzeelor și crearea unui asemenea complex e o idee proastă mai veche, nu trebuie să ne mire faptul că ea continuă să apară, ci trebuie să ne manifestăm nemulțumirile și să împiedicăm aplicarea ei, pentru că există o serie întreagă de motive
care desființează încă din start inițiativa aceasta. E adevărat că Ministrul Culturii și Identității Naționale a revenit ulterior asupra afirmațiilor inițiale și a susținut că în ceea ce privește stabilirea locului fost o neînțelegere însă ideea comasării n-a fost înlăturată de
nimeni și e una care n-ar face altceva decât să distrugă ceea ce sute de angajați ale uzeelor s-au străduit să construiască, ani la rând”, a menționat Dan Lungu.
Acesta a mai precizat și faptul că existența unui Muzeu al Holocaustului în București este una absolut necesară, la fel cum este și cea a unui Muzeu al Pogromului la Iași.
„Aceste două muzee trebuie transformate cât mai curând în prioritățile Ministerului și autorităților locale. Soluțiile urgente nu trebuie să întârzie să apară, dar ele trebuie găsite numai împreună cu specialiștii în domeniu; altfel, ne vom alege numai cu asemenea idei bizare precum aceast e a le strânge laolaltă care, repet, e una complet nefericită", a încheiat omul de cultură botoșănean.