Peste 50 de copii din Delta Dunării participă în săptămâna 13-18 iulie la Incubatorul de lectură, un proiect creat şi derulat de scriitoarele Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sandu. Acesta propune o formulă inedită pentru educaţia modernă interdisciplinară, în care arta, lectura şi dezbaterile se unesc pentru a oferi noi perspective de învăţare.
Incubatorul de lectură din Delta Dunării se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani şi se desfăşoară online, gratuit, sub forma unor module de câte 3 zile, pentru grupe de câte 17 copii.
Demersul le propune elevilor o alternativă atractivă la programa şcolară şi le înlesneşte accesul la texte literare pe care nu le studiază la şcoală. De asemenea, pentru copiii care învaţă în Delta Dunării, acest proiect înseamnă o conştientizare a spaţiului în care locuiesc, întâlnirea cu un alt mediu cultural şi înţelegerea diversităţii şi a importanţei poveştilor lumii pe care o cunosc. Literatura, cititul şi scrisul devin instrumente de explorare a sentimentului de apartenenţă la un spaţiu unic, ale cărui resurse ajută la crearea unei comunităţi foarte preţioase.
În cadrul atelierelor zilnice se vor citi şi scrie texte, se vor descoperi autori inediţi, clasici şi contemporani, se va explora lumea prin intermediul cuvintelor şi a poveştilor, vor exista întâlniri şi dialog cu scriitori şi invitaţi speciali. Textele scrise de-a lungul atelierelor vor fi adunate, ilustrate şi, în final, legate într-o carte care va fi tipărită şi distribuită în şcoli.
„Incubatorul de lectură s-a născut din dorinţa de a reîmprieteni copiii şi tinerii cu literatura, de a le oferi instrumente de citire a textelor şi implicit a lumii în care trăiesc. Lucrăm pe texte semnificative din literatura română şi universală, insistăm pe capacitatea de a analiza un text la prima vedere, de a înţelege povestea şi mecanismele ei. Ne bucurăm împreună de literatură, poveşti, texte, personaje, voci, secrete ale scrisului. Devenim intimi cu cele mai frumoase texte din literatura românească şi universală”, au relatat Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sandu, scriitoare, iniţiatoarele proiectului Incubatorul de lectură.
Incubatorul de lectură în Delta Dunării este un proiect derulat de scriitoarele Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sandu, iniţiat de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Tulcea şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
„Am lucrat cu peste 1.000 de copii din Bucureşti şi din ţară şi ne-am dat seama cât de mare este nevoia lor de a fi expuşi la alt gen de discurs, de perspectivă, la alte voci literare mult mai apropiate de realitatea lor de zi cu zi, şi cât de mult îi schimbă interacţiunea cu literatura pe care n-o studiază în regim obligatoriu la şcoală. Prin intermediul acestei experienţe repetate cu copii de diverse vârste, din diverse zone ale ţării, din medii sociale diferite, care studiază în şcoli cu profiluri adesea deloc asemănătoare, copii pe care i-am întâlnit în cadrul şcolilor lor sau în afara acestora, în librării sau festivaluri, am înţeles ce instrument preţios este literatura, textul literar, pentru explorarea personală, înţelegerea mediului din care provin, a lumii şi a schimbărilor ei, a problemelor la care implicit sunt expuşi permanent, dar şi în citirea mesajelor pe care această lume le transmite de cele mai multe ori prin mesaj scris", au declarat Ana Maria Sandu şi Svetlana Cârstean, scriitoare, iniţiatoarele proiectului Incubatorul de lectură.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Ana Maria Sandu (1974, Târgu Jiu) a absolvit Facultatea de Litere Bucureşti, urmată de un masterat de literatură contemporană. A publicat numeroase volume: Din amintirile unui Chelbasan (2003, Editura Paralela 45; reeditat în 2013 la Editura Art), Fata din casa vagon (Editura Polirom, 2006), Omoară-mă! (Editura Polirom, 2010), Aleargă (Editura Polirom, 2013), Pereţi subţiri (Editura Polirom, 2017), Mama îmi spune că am o viaţă frumoasă (Editura Polirom, 2019) şi texte în antologiile: Cartea cu bunici, Bookătăria de texte&imagini, Iubire 13, Prima dată, Nouvelles de Roumanie, Rumanien heute. A coordonat volumul Cu ochii în 3,14, o antologie Dilema veche, apărută în 2016, la Editura Humanitas. Este redactor la revista Dilema veche din anul 2010.
În 2016, împreună cu poeta Svetlana Cârstean, a iniţiat Incubatorul de lectură.
Svetlana Cârstean (n. 1969, Botoşani) este poetă şi traducătoare. A frecventat o vreme cenaclul Facultăţii de Litere din Bucureşti, debutând în 1994 în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T.O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguţ şi Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghină, a apărut în 2008 la Cartea Românească, fiind distins cu Premiul Naţional "Mihai Eminescu" şi publicat în 2013 şi în suedeză, în traducerea poetei Athena Farrokhzad. Au urmat Gravitaţie (Editura Trei, 2015) şi Trado (Nemira, 2016), iar selecţii din poezia ei au fost traduse în numeroase limbi.
Coordonează colecţia Vorpal a editurii Nemira şi organizează, din 2015, întâlniri cu diferiţi oameni de cultură în cadrul Intersecţiilor de miercuri.