Sărbătoare cu sute de creștini: Icoana la care mama lui Enescu s-a rugat pentru a zămisli un prunc (fotogalerie)

Un lucru mai puțin știut de credincioși este că Mănăstirea Gorovei nu a fost niciodată închisă în timpul regimului comunist, aici săvârșindu-se neîntrerupt Sfânta și dumnezeiasca Liturghie.

Sărbătoare cu sute de creștini: Icoana la care mama lui Enescu s-a rugat pentru a zămisli un prunc (fotogalerie)

Sâmbătă, 23 septembrie, la Mănăstirea Gorovei a fost sărbătorită Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul si icoana făcătoare de minuni aflată la acest așezamânt monahal.

De fapt, în această zi se sărbătorește hramul de toamnă al mănăstirii, știut fiind faptul că hramul principal al bisericii este pe 24 iunie, în ziua Nașterii „Sfântului Ioan Botezătorul”.

Încă de la primele ore ale dimineții a fost săvârșită slujba de sfințire mică a Apei, apoi soborul de preoți și diaconi a citit Acatistul ocrotitorului acestui sfânt lăcaș

După Sfânta Liturghie a fost citit Imnul Acatist al icoanei alcătuit de ÎPS Calinic pe vremea când era episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, urmând apoi pelerinajul (devenit tradițional) cu icoana facătoare de minuni.

Ca în fiecare an, la această sărbătoare a fost mulțime mare de oameni, iar foarte mulți copii au fost împărtășiți. Prezent a fost și primarul comunei Văculești, Sorin Marian Gîngă.

La plecare, toți pelerinii și închinătorii au primit pachețele cu sărmăluțe oferite de cei care iubesc această Sfântă Mănăstire.

„Mulțumim părintelui Stareț Teofil arhimandritul care în fiecare an ne așteaptă cu bucurie la acestă frumoasă și Sfântă mănăstire”, a transmis preotul Teodor Ciurariu.

Icoana la care s-a rugat mama lui George Enescu

Se pune că înaintea icoanei de aici a Sfântului Ioan Botezatorul s-a rugat stăruitor pentru a zămisli un prunc (neputând avea copii) mama lui George Enescu (Maria Enescu), fiica preotului Cosmovici.

Această minune a fost evidențiată (pe lângă altele, de altfel) și de Vlădica în alcătuirea Imnului Acatist: „Bucură-te, că pe Enescu prin rugăciune la icoana ta, mama lui mai apoi l-a zămislit".

Aici la această mănăstire vin din copilărie, de mai bine de cincizeci de ani. Părinții mei împreună cu noi, copiii, veneam aici de mai multe ori pe an. Întotdeauna aveam și avem folos duhovnicesc participând la slujbele de aici”, spune părintele Teodor Ciurariu. 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Interviu cu un botoșănean, make-up artistul vedetelor din capitală. „Sunteți frumoase, fetelor!” (foto)

Luni, 4 Decembrie 2023
1268

Alexandru Tanasă sau Alex, așa cum îi spun apropiații, este din comuna Drăgușeni, județul Botoșani și se poate lăuda cu un palmares impresionant la vârsta lui. Și-a dorit să fie...

Ample acțiuni cu polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră, s-a lăsat cu amenzi și permise reținute

Luni, 4 Decembrie 2023
295

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 7 acțiuni punctuale în Darabani, Săveni, Botoșani, Flămânzi, Bucecea și Dorohoi, în cadrul acțiunii BLOCADA,...

(Și) personalul TESA de la „Mavromati” continuă protestele (foto, video)

Luni, 4 Decembrie 2023
100

Continuă protestele și la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Personalul TESA a ieșit, pentru a 11-a zi, în fața unității sanitare în semn de prote...