Sărbătoare cu sute de creștini: Icoana la care mama lui Enescu s-a rugat pentru a zămisli un prunc (fotogalerie)

Un lucru mai puțin știut de credincioși este că Mănăstirea Gorovei nu a fost niciodată închisă în timpul regimului comunist, aici săvârșindu-se neîntrerupt Sfânta și dumnezeiasca Liturghie.

Sâmbătă, 23 septembrie, la Mănăstirea Gorovei a fost sărbătorită Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul si icoana făcătoare de minuni aflată la acest așezamânt monahal.

De fapt, în această zi se sărbătorește hramul de toamnă al mănăstirii, știut fiind faptul că hramul principal al bisericii este pe 24 iunie, în ziua Nașterii „Sfântului Ioan Botezătorul”.

Încă de la primele ore ale dimineții a fost săvârșită slujba de sfințire mică a Apei, apoi soborul de preoți și diaconi a citit Acatistul ocrotitorului acestui sfânt lăcaș

După Sfânta Liturghie a fost citit Imnul Acatist al icoanei alcătuit de ÎPS Calinic pe vremea când era episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, urmând apoi pelerinajul (devenit tradițional) cu icoana facătoare de minuni.

Ca în fiecare an, la această sărbătoare a fost mulțime mare de oameni, iar foarte mulți copii au fost împărtășiți. Prezent a fost și primarul comunei Văculești, Sorin Marian Gîngă.

La plecare, toți pelerinii și închinătorii au primit pachețele cu sărmăluțe oferite de cei care iubesc această Sfântă Mănăstire.

„Mulțumim părintelui Stareț Teofil arhimandritul care în fiecare an ne așteaptă cu bucurie la acestă frumoasă și Sfântă mănăstire”, a transmis preotul Teodor Ciurariu.

Icoana la care s-a rugat mama lui George Enescu

Se pune că înaintea icoanei de aici a Sfântului Ioan Botezatorul s-a rugat stăruitor pentru a zămisli un prunc (neputând avea copii) mama lui George Enescu (Maria Enescu), fiica preotului Cosmovici.

Această minune a fost evidențiată (pe lângă altele, de altfel) și de Vlădica în alcătuirea Imnului Acatist: „Bucură-te, că pe Enescu prin rugăciune la icoana ta, mama lui mai apoi l-a zămislit".

Aici la această mănăstire vin din copilărie, de mai bine de cincizeci de ani. Părinții mei împreună cu noi, copiii, veneam aici de mai multe ori pe an. Întotdeauna aveam și avem folos duhovnicesc participând la slujbele de aici”, spune părintele Teodor Ciurariu.











 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...