Sâmbăta Mare: Ziua tăcerii, a așteptării Invierii!

Milioane de credincioși se pregătesc pentru una dintre cele mai importante sărbători creștine: Învierea Domnului, moment care simbolizează biruința vieții asupra morții și speranța renașterii spirituale.

Paștele ortodox din 2025 va fi sărbătorit pe data de 20 aprilie, într-o coincidență rară cu Paștele catolic, care pică în aceeași zi. Milioane de credincioși se pregătesc pentru una dintre cele mai importante sărbători creștine: Învierea Domnului, moment care simbolizează biruința vieții asupra morții și speranța renașterii spirituale.

Unul dintre cele mai așteptate momente din noaptea de Înviere este acela în care preoții rostesc „Veniți de luați lumină!”, iar flacăra Sfântă este împărțită credincioșilor adunați în fața bisericilor. Însă mulți se întreabă, ca în fiecare an: la ce oră se ia lumina în 2025 și când începe slujba de Înviere în biserici?

 

La ce oră începe slujba de Înviere în 2025

Slujba de Înviere are loc în noaptea de sâmbătă, 19 aprilie, spre duminică, 20 aprilie 2025. În majoritatea bisericilor ortodoxe din România, programul este similar. Slujba începe în jurul orei 23:30, cu Canonul Sâmbetei Mari. În jurul orei 00:00, se sting luminile în biserici, iar preoții ies din altar cu Sfânta Lumină, spunând: „Veniți de luați lumină!”.

Este momentul în care credincioșii aprind lumânările, simbol al luminii aduse de Hristos în lume, și rostesc împreună rugăciuni și cântări specifice Învierii. După împărțirea luminii urmează citirea Sfintei Evanghelii a Învierii, apoi Sfânta Liturghie, care poate dura până la orele 2:00 – 3:00 dimineața, în funcție de programul fiecărei parohii, conform observatornews.ro.

De unde vine Sfânta Lumină Sfânta Lumină este adusă în fiecare an din Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, într-un ritual considerat de mulți un miracol. Lumina coboară în mod inexplicabil, în Sâmbăta Mare, în jurul orei prânzului, și este preluată de delegația Patriarhiei Române. De acolo, flacăra este adusă cu avionul în România și distribuită în toate eparhiile, pentru ca preoții să o ofere credincioșilor în noaptea de Înviere.

Potrivit tradiției, credincioșii păstrează lumânarea aprinsă de la biserică până acasă, unde fac semnul crucii pe pragul ușii cu fumul ei, pentru a aduce binecuvântare și protecție. Se spune că cei care păstrează lumina până acasă vor avea parte de liniște și noroc în anul care urmează. De asemenea, mulți obișnuiesc să țină lumânarea aprinsă la mormintele celor dragi, în semn de pomenire și speranță a vieții veșnice.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Armistițiu de Paște - Putin anunță încetarea focului în Ucraina!

astăzi, 18:50

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o scurtă încetare a focului în conflictul cu Ucraina cu ocazia sărbătorilor de Paşte, începând de sâmb...

Polițiștii botoșăneni, mesageri ai bucuriei de Paște pentru copiii din Flămânzi! (Foto)

astăzi, 18:21

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au adus zâmbete pe chipurile mai multor copii din orașul Flămânzi, în ca...

Șeful Casei de Pensii anunță că vin majorări semnificative de pensii, după recalculare: “Aproape o dublare a pensiei”!

astăzi, 17:50

Vești bune pentru milioane de pensionari! Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunțat că toate pensiile din România sunt acoperite din buget, iar pentru unii senio...