Salonul Internațional de Artă Naivă ”Gheorghe Sturza”, ediția a VI-a, la Galeriile de Artă "Ștefan Luchian" Botoșani!

Salonul Internațional de Artă Naivă ”Gheorghe Sturza”, ediția a VI-a, la Galeriile de Artă "Ștefan Luchian" Botoșani!

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani organizează, cu sprijinul Consiliul Județean Botoșani, Salonul Internațional de Artă Naivă "Gheorghe Sturza", Ediția a VI-a, în perioada 4 - 27 august 2018, având drept parteneri  U.C.A., Filiala Iași și Muzeul Județean Botoșani.

Derularea acestei ediții aduce un element de noutate deoarece reușește să deschidă anul acesta participarea artiștilor naivi din alte țări. Dacă Gheorghe Sturza a atras atenția la ”Întâlnirile Internaționale ale Artei și Culturii” din anul 1973, de la Lugano, ba mai mult a ajuns să figureze și în ”Lexiconul Artei Naive Universale”, acum i-a revenit misiunea de a da o altă ținută acestui salon până acum doar național, deschizându-i acestuia calea pe plan internațional. În acest sens, pe lângă artiștii naivi din România au mai fost invitați din Lituania, Cehia, Serbia, Franța, Ungaria, Polonia și Israel. S-a urmărit o expunere a diverselor modalități de abordare și o privire mai complexă asupra artei naive și a evoluției acesteia ca fenomen extins, şi nu îngrădit de granițele  stabilite între țări.

Viziunile celor invitați de către instituţie denotă preferința pentru partea jovială, idilică, pitorească și figurează la mulți dintre aceștia ca o notă definitorie. Eposul românesc transpare în multe lucrări și este exemplificat  prin secvențele pline de haz din comunitățile rurale. 

Decupajele din natură sunt oaze de paradis, deşi sunt realizate de artiști diferiți, ajung totodată să fie personalizate prin opțiunea pentru unele detalii surprinzătoare sau prin ansamblul compozițional original. 

Ocupațiile tradiționale denotă esența unei civilizații agropastorale și cu naturalețe se așază alături de momentele ceremoniale înzestrate cu opulență sau cu voie bună, sau cu solemnitate, iar nostalgiile, adeseori, sunt discret ascunse.

Hiperbolizarea trimite spre trăirea bucuriei autentice, greu de înlăturat în cazul naturii umane. Grotescul și hilarul însoțesc de cele mai multe ori realitățile politice, navigând cu iscusință și impunând în adevăratul sens al cuvântului estetica urâtului.

Trăirile unor artiști trădează tendința de evadare, dărâmarea barierelor şi a limitelor  se petrece numai într-un plan paralel, plin de magie și de sacralitate. Se creează un culoar de comunicare cu dimensiunea feerică și unică a Universului.

Expoziția reușește asemenea unui evantai amplu să cuprindă un mănunchi adorabil de propuneri vizuale şi afective, adresate fiecărui privitor. Vor expune următorii artiști: Cristian BĂDILĂ, Dorina BLĂNARU, Aurica BOBOESCU, Ana BOŢA, Odile BRON, Alina BURINSKAITÉ, Gheorghe CIOBANU, Lucica CIOBANU, Ruxanda CIUPERCĂ, Mircea COJOCARU, Valentin CRUCIANU, Mihai DASCĂLU, Mile DAVIDOVIĆ, Chaloupka DUŠAN, Teodor DUŢEI, Noemi ESHET-ROSENZWEIG, Viorica Ana FARKAȘ, Anastasia G RNEAŢĂ, Ioana GHEORGHIU, Maria GOȘOIU, Dorimedon GROZAVU, Ana GRUNZU, Mándoki HALÁSZ ZSÓKA, Doina Mariţa HLINKA, Gustav HLINKA, Paula IACOB, Toader IGNĂTESCU, Regina KAPOČIUTE-JUODŽBALIENE, Aranka LACZKO, Tadas MAKÛNAS, Ioan MĂRIC, Denisa MIHĂILĂ, Mariana Carmen MIHUŢ, Mihaela Ioana MOCANU, George MOLIN, Şerban Nicolae, Costică Onuţă, Anton Palade, Monica Păcurar, Nicolae Pătru, Maria Pântea, Vasile Popovici, Calistrat Robu, Paul Răzvan Robu, Marion Saliba, Dumitru Ştefănescu, Emilian Tancău, Anna Tengle-Truchel, Valeria Tofan, Constantina Voicu, Elena Zbanţ.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 4 august 2018, ora 12, la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tinerii pot cere bani de la stat pentru a-și cumpăra calculatoare noi și-n acest an. Cererile se pot depune până-n aprilie

Joi, 20 Ianuarie 2022
212

Elevii și studenții din țara noastră pot cere bani de la stat și în acest an pentru a-și cumpăra un calculator nou, potrivit unui ordin al Ministerului Educației (ME) oficializat joi. De...

Spectacol dedicat Zilei Micii Uniri, oferit de Rapsozii Botoșanilor

Joi, 20 Ianuarie 2022
241

Consiliul Județean (CJ) din Botoșani împreună cu Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” vă invită la sărbătoarea dedicată Zilei Micii Uniri – Împlinirea a 163 de ani de la Unirea ...

Jandarmeria Botoșani la ora bilanțului. În anul 2021 au fost constatate sute de infracțiuni, fiind aplicate amenzi de peste un milion de lei

Joi, 20 Ianuarie 2022
154

Anul 2021 a reprezentat, pentru Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani, o perioadă de adaptare acțional-instituțională, determinată de contextul epidemiologic generat de răsp&ac...