Sabin Pautza la Botosani, carisma si profesionalism! - VIDEO

Sabin Pautza la Botosani, carisma si profesionalism! - VIDEO
Un concert de exceptie, vineri seara, la Filarmonica botosaneana, in prezenta unuia dintre cei mai titrati si mai carismatici dirijori ai Romaniei si nu numai: Sabin Pautza.

Cu o cariera de invidiat in domeniul dirijoratului, dar si al componisticii, Sabin Pautza a oferit publicului, la inceputul spectacolului, un Concert pentru flaut si orchestra in compozitie proprie, interpretat pe scena botosaneana de Cristina Bojin, cea careia i-a fost dedicata lucrarea.

Sabin Pautza este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si al Uniunii Compozitorilor Americani. Din anul 1984 se stabileste in Statele Unite, unde este numit prin concurs director artistic si prim dirijor al celei mai vechi filarmonici din New Jersey, Plainfield Symphony.

Ca dirijor, Sabin Pautza a evoluat in sali renumite, din Statele Unite, Europa, Roma, Varsovia si Austria. Numele sau figureaza in volumul 2000 de "Oameni de Seama Americani", publicat de Institutul Biografic American. Compozitiile sale au fost inregistrate de catre firma Swift Music Group din Statele Unite, in seria Opera Omnia, pe zece compact discuri. De asemenea, editura muzicala San Nicobian din New York i-a publicat marea majoritate a lucrarilor.

La Botosani, bagheta dirijorului Sabin Pautza a condus un concert de inalta tinuta interpretativa.

Deschizatoare de concert, compozitia semnata de Sabin Pautza si interpretata de Cristina Bojin a transmis publicului o nostalgie a muzicii autentice romanesti, a sufletului etern. Bazandu-se in special pe instrumentele de percutie, pe claritatea si eleganta acestora, intre care se distinge in mod special marimba, lucrarea lui Pautza se incadreaza cu succes in seria compozitiilor folcloristice, cu trimitere uneori chiar catre muzica de film, tocmai prin expresivitatea si eleganta de care da dovada compozitorul.

Rolul flautului nu este decat cel de a accentua si a transpune firesc starile, la fel cum orchestra nu face decat sa sustina si sa scoata in valoare flautul. Cu putine clipe in care flautul pare sa intampine greutati, interpretarea Cristinei Bojin sustine cu succes un concert bine structurat, impresionant. 

Partea a doua a concertului de vineri a inceput cu Simfonia nr.49, in fa minor, denumita Passione, o retragere in fascinanta lume a lui Haydn, pentru ca finalul sa ii apartina lui Igor Stravinscki, cu lucrarea Pasarea de foc, pagini de balet, sub bagheta aceluiasi exceptional Sabin Pautza. Orchestra botosaneana a transmis publicului spectator intreaga emotie a sufletului rus, o poveste de dragoste tulburatoare.

Alaturi de Concertul pentru flaut si orchestra, din debutul serii, interpretarea Pasarii de foc a contribuit pe deplin la crearea unui concert de exceptie al Filarmonicii Botosani, un concert care poate ramane, fara doar si poate, in cartea luminoasa a institutiei.

Programul concertului de vineri, 30 octombrie:

Sabin Păutza: Concertul pentru flaut şi orchestră
J. Haydn: Simfonia nr. 49, în fa minor  - La Passione
I. Stravinski: Pasărea de foc, suită de balet (1919) 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

astăzi, 21:18
84

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

astăzi, 21:07
55

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

astăzi, 20:22
203

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...