S-a stins din viață Monahul Daniel Cornea

S-a stins din viață Monahul Daniel Cornea

Monahul Daniel Cornea
Foto: razvan-codrescu.blogspot.ro

Dumnezeu a hotărît să ușureze crucea monahului Daniel Cornea de la Tarcău, chemîndu-l la cele veșnice la numai 45 de ani (se născuse la 8 martie 1972). În ultimul an s-a luptat din greu cu cancerul.

L-am văzut ultima oară în pragul lunii august, la Mănăstirea Christiana din București, la parastasul Maicii Hristofora (Gabriela Moldoveanu). L-am felicitat pentru excelenta carte – „Cinema-ul; o lectură îmbisericită” – încredințată spre publicare Editurii Christiana (unde i-a mai apărut, în 2004, micul, dar referențialul volum intitulat „Sexualitatea: o privire din tinda Bisericii”, avut deja în vedere pentru o apropiată reeditare), asigurîndu-l că ne vom strădui să o scoatem cît mai repede. Cum eram în așteptarea postfeței semnate de prietenul Andrei Dîrlău, i-am sugerat că ar fi de dorit ca în partea a treia, printre filmele analizate, să figureze și „Rubliovul” lui Tarkovski. După numai cîteva zile am primit textul, prin e-mail – probabil ultimul pe care a mai apucat să-l redacteze. Între timp a venit și excelenta postfață, pe care a apucat să o vadă, iar o dată cu ea și ultimele cîteva adăugiri și retușuri. Urma să ne ocupăm de copertă și să așteptăm sosirea Descrierii CIP de la Biblioteca Națională, dar... „timpul n-a mai avut răbdare”.

S-a dăruit enorm acestei cărți testamentare (de fapt, un mic tratat de teologie ortodoxă a culturii, aplicată predilect pe arta cinematografică, aleasă pentru marele ei impact în actualitate), dar numai cîteva săptămîni l-au despărțit ireversibil de bucuria de a o ține în mînă (cartea va ieși în această toamnă și nu mă îndoiesc că va fi pasul cu dreptul al unei binemeritate posterități).

S-a stins pe 5 septembrie și va fi înmormîntat la Mănăstirea Tarcău, unde și-a împlinit darul de iconar și s-a nevoit ani buni, cu discretă vrednicie. Dumnezeu să-l odihnească. (Răzvan CODRESCU)

Citeste si MONAHUL DANIEL CORNEA - Iconarul-scriitor

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

MONAHUL DANIEL CORNEA - Iconarul-scriitor

Luni, 6 Septembrie 2010
1593

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...