Lumea culturală botoșăneană este din nou în doliu. Sâmbătă dimineață, unul dintre cei mai importanți colecționari din județului Botoșani și cel care a pus totul în slujba înființării unui muzeu de istorie și etnografic la Darabani, Dumitru Haha, cetățean de onoare al orașului, a plecat spre o lume mai bună.
Dumitru Haha, cunoscutul colecționar și om de cultură dărăbănean a trecut la cele veșnice sâmbătă, 31 octombrie 2020, după o grea suferință. Născut în 1953, la Bajura, Dumitru Haha a fost primar al Orașului Darabani, imediat după 1989, ulterior, fiind director al filialei Darabani a Băncii Comerciale Române.
Era cunoscut de toată lumea ca un mare pasionat de istorie și un colecționar cu acte în regulă. În casa părintească de la Bajura, de-a lungul vieții, a adunat mii de artfecate, cu valoare istorică și etnografică. Cunoștea foarte bine istoria locală, toponimia și legendele zonei, potrivit Dărăbăneni.ro.
În 2014, în urma unor eforturi conjugate, a luat ființă Muzeul Nordului, în interiorul Conacului Balș, după ce Dumitru Haha a donat orașului Darabani toată colecția sa istorică și etnografică. Singura condiție pusă a fost aceea de a fi custodele muzeului atât timp cât va fi în putere. Astăzi, orașul Darabani a pierdut pe unul dintre cei mai împătimiți fii ai săi și pe unul care i-a lăsat moștenire un patrimoniu de o valoare incontestabilă. Memoria lui Dumitru Haha va dăinui prin artefactele pe care le-a lăsat urmașilor și prin muzeul pe care l-a înființat și organizat după sufletul său.
Poetul Victor Teișanu a scris un scurt necrolog în amintirea celui care și-a lăsat amprenta pentru totdeauna asupra culturii dărăbănene.
„Dumitru Haha. In memoriam!
Într-o vreme tristă și confuză, în care un virus primejdios pare a îngenunchea întreaga planetă, aici, în Nord, la Darabani, ne despărțim de încă un simbol al locului: Dumitru Haha. O personalitate incontestabilă, cu har pentru cercetare în domeniul istoriei, dar atașat până la contopire de tot ce înseamnă cultură și spiritualitate. Un patriot ardent, adunând cu patimă, de-a lungul vieții urmele dăinuirii neamului românesc în acest colț de țară. Meritele sale de colecționar au fost recunoscute public între cunoscători și în reviste de specialitate, unde și-a tipărit de multe ori rezultatele unei munci aplicate și neîntrerupte. Rodul eforturilor sale s-a materializat, iată, și într-un splendid muzeu local de istorie și etnografie, conținând adevărate comori ale viețuirii noastre pe aceste meleaguri. Și poate că cel mai potrivit omagiu pentru Dumitru Haha, cetățeanul de onoare al urbei, ar fi ca muzeul pe care l-a fondat să-i poarte oficial, pentru totdeauna, numele. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.