Vineri, 25 februarie, a început cea de a XII-a ediție a Târgului Mărțișorului de pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani.
La acest eveniment cultural, organizat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani, participă meșteri populari din trei județe din Regiunea Moldovei, și anume din județele Botoșani, Iași și Suceava.
La deschiderea evenimentul și-au făcut prezența oficialitățile politice din Botoșani și directorii instituțiilor de cultură.
Pe lângă mărțișoarele confecționare din șnurul tradițional, firul răsucit: alb – roșu, alb – negru, în funcție de meșteșugul pe care îl desfășoară meșterii și participanții, se vor respecta anumite exigențe impuse de criteriile estetice promovate cu mult timp în urmă de către comunitățile rurale, care reușeau să confecționeze aceste talismane în funcție de eposul moldav, de datinile și de credințele existente.
Cei interesați și dornici să ofere un mărțișor aparate vor putea achiziționa mărțișoare cu simboluri vechi: mărțișoare din lemn cu reprezentarea rozetei, care simbolizează soarele, cel fără de care nu am putea trăi mișcare veșnică, viața veșnică; mărțișoare confecționate din sfoară, mărțișoare din piele, mărțișoare care vor include motive caracteristice spiritualității românești (Baba Dochia, fiul Babei Dochia, etc), simboluri precum gărgărița, buburuza, coșarul, ghiocelul, etc., acestea devenind tradiționale în timp.
În cadrul deschiderii evenimentului cultural au cântat artiștii Bogdan Mitelu, Elisabeta Șeremet și Codruț Victor Știrbu. Târgul este deschis până pe data de 1 martie.