Regizorul Alexa Visarion împlinește 70 de ani!

Alexa Visarion, regizor și scenarist de teatru și film, s-a născut în localitatea Bălușeni, județul Botoșani, la 11 septembrie 1947. În urmă cu doi ani a devenit Cetățean de Onoare al comunei Bălușeni.

Regizorul Alexa Visarion împlinește 70 de ani!

 ALEXA VISARION  

Este unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea artistica romaneasca, Alexa Visarion activand in domeniile teatru, film, fiind insa si un stralucit scenarist, scriitor si profesor universitar.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din București, secția regie de teatru, în 1971, la clasa lui Radu Penciulescu. Și-a luat licența în 1971 cu piesa ''Năpasta'', de I.L. Caragiale, montată la Teatrul din Piatra Neamț, iar în 2001 obține titlul de Doctor în Arte. Profesor universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ''I.L. Caragiale'' București, a fost și conducător științific de doctorat la UNATC. Regizorul Visarion Alexa a a montat numeroase spectacole în Europa și America, demonstrând de fiecare dată profesionalism și talent. Regizor la Teatrul de stat din Arad (1971-1990) și la Teatrul Odeon (1986-1987), a fost, totodată, director la Teatrul Mic (1992-1993) și la Teatrul Dramatic din Brașov (2002).

ALEXA VISARION: Am facut teatru pentru ca iti da voie sa visezi, sa cauti, sa explorezi universuri, dar imi reprosez ca de multe ori m-au dominat orgoliul, vanitatea si n-am putut sa fiu asa cum ar fi trebuit sa fiu si cum voiam. Am depins de multe ori de conjuncturi, intr-o viata in care imbranceala de orgoliosi este un statut al existentei. Pot sa inteleg ca realizarea cea mai mare este ca mi-a dat Dumnezeu sansa sa fac aceasta profesie pe care o iubesc, profesia de deschizator de drumuri in arta teatrului, nu-i zic regie, ca e o meserie. Am fost norocos, dar norocul a venit si dintr-o stare de smerenie in raport cu Dumnezeu.

Pe scenaristul Alexa Visarion il regasim in Inghititorul de sabii sau Napasta, ultimul cu o distributie de exceptie: Florin Zamfirescu, Dorel Visan, Leopoldina Balanuta, pelicula obtinand Leul de Aur la Festivalul de film de la Arezzo, Italia.

ALEXA VISARION: Voiam sa fac ceva sa ma apropie de mine, de ceilalti, de toti si de toate. Inca nu am reusit, inca sunt un amestec de singuratate si de comuniune, traiesc singur intr-o dorinta de solidaritate, asta-i chinul meu. Caut dialogul!

Printre alte premii ale lui Alexa Visarion se numara si Grand Prix-ul obtinut la Festivalul international de teatru, Premiul Aristizza Romanescu al Academiei Romane, 2007, pentru artele spectacolului, Premiul UNITER, 2005, pentru intreaga activitate si, nu in ultimul rind, premiile pentru imagine de film obtinute la Festivalul international de film San Sebastian, Spania, in anii 1975, 1979, 1981.

Alexa Visarion si-a sustinut doctoratul in teoria si estetica teatrului in 2001, a fost profesor invitat la University of Wisconsin, University of Texas, la California Institute of the Arts.

A fost invitatul unor prestigioase teatre, cum este Teatrul de Arta din Moscova, Actors Theatre of Louisville sau Teatrul Fontanen/Suedia.

În 2005, UNITER l-a răsplătit cu 'Premiul pentru întreaga activitate', pentru realizările deosebite de-a lungul întregii sale cariere, iar în cadrul unei ceremonii care a avut loc la 19 decembrie 2007 Academia Română i-a acordat premiul ''Aristizza Romanescu'' pentru artele spectacolului, pentru anul 2005, pentru întreaga creație teatrală și cinematografică. La 15 august 2015 a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei Bălușeni.

Președinția României i-a acordat, în 2002, Ordinul Național ''Serviciul Credincios'' în grad de Cavaler.

În 2012 i-a apărut volumul de eseuri ''Goana pe nisip'' (Editura Bybliotek).


Citiți și Regizorul Alexa Visarion: „Eram singurul bărbat într-o familie cu doi membri: o mamă şi un copil“

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...