Regal teatral pe scena AmFiTeatru! FOTO, VIDEO

A privi teatrul pentru adolescenți ca pe o joacă ar fi ca și cum am trăi simulând bucuria, entuziasmul, tristețea, fricile, răbufnirile. Adolescenții sunt în poveștile de pe scenă. Iar întâmplările lor vorbesc despre o lume care îi copleșește. Este uimitor, este bulversant pentru un adult să accepte că problemele tinerilor sunt uneori mai grele, mai grave, mai apăsătoare decât chinurile celor mari. Lipsa comunicării, absența iubirii, frustrări de tot soiul, neîncrederi și spaime, disperări și depresii, gânduri autodistrugătoare. Dar și dragostea care îi salvează de ei înșiși, inocența jocului, bucuria trăirii împreună. Toate fac parte din  adolescență, iar teatrul îi determină, îi ajută, îi provoacă să ni se arate cum sunt ei cu adevărat.

Sâmbătă a fost a treia și ultima zi de AmFiTeatru, ediția a 9-a, 2017. Trei spectacole, public gălăgios-entuziast, juriu răbdător, aplauze meritate.
 

A.C.T. Bacau
THE LUNCH BUNCH, de John Hugues
Adaptare după filmul The Breakfast Club

Primii care au urcat pe scenă au adus o poveste cunoscută și de către adulți din filmul "The Breakfast Club", de John Hugues. Pe scena de la Botoșani, spectacolul s-a jucat în anii din urmă în regia lui Lenuș Teodora Moraru, cu titlul "Clubul etichetelor". În AmFiTeatru, povestea a fost adusă de trupa A.C.T. Bacău.

Acțiunea se petrece într-o școală. Sâmbătă dimineață, cinci elevi în detenție pentru fapte mai mult sau mai puțin grave: Brian Johnson, Andrew Clark, Allison Reynolds, Claire Standish și John Bender. Sau "tocilarul, sportivul, ciudata, prințesa și nebunul". Cu profesorul lor supraveghetor, Richard Vernon. O temă: de a realiza eseul cu titlul "Cine sunt eu". Tipologii diferite, din clase sociale diferite, probleme specifice vârstei. Un spectacol despre cât de ușor aplicăm etichetele asupra celorlalți, despre toleranță și acceptare, despre nevoia de a-l asculta pe celălalt și de a fi ascultat.

Adolescenții de la A.C.T. Bacău au reușit să stârnească și să mențină interesul publicului, să transmită mesajul și să arate că, în final, indiferent de probleme, au mai multe în comun decât ar fi crezut. Regizorii Vlad Apostu & Săndulache Ana-Maria au adăugat spectacolului un personaj colectiv care a avut rolul de a accentua momentele de tensiune de pe parcursul desfășurării acțiunii. Un element dinamic, chiar dacă nu întotdeauna în consens deplin cu stările și răbufnirile personajelor.

Un spectacol despre diferențe și nevoia de control, dar și despre cât de fragilă poate fi granița dintre oameni, chiar și atunci când ei, oamenii, construiesc și impun aceste limite.   
 




Distribuția: Bender- Neacșu  Cristian;  Andrew- Hărtan Laurențiu; Brian-Munteanu Andrei; Claire- Mărgărint Bianca;  Allison- Pravat Maria;  Vernon- Balaban Teodor; Carl- Rățoi Razvan;Jack (personaj colectiv): Bărcan Ioana, Boboc Raluca, Munteanu Andrada, Burbulea Robert, Șerban Tudor, Pricop Maria, Zaharia Carina, Budău Alexandra, Cazacu Codrin, Cupas Georgiana, Junca-Guzu Andreea, Pricope Iulia

 

AS Bucureşti
OTRAVA IUBIRII, dramatizare după romanul lui Eric­-Emmanuel Schmitt

Al doilea spectacol al zilei a fost prezentat de trupa AS Bucureşti. "Otrava iubirii", dramatizare după romanul lui Eric­-Emmanuel Schmitt. Cea mai reușită reprezentație a zilei, un regal teatral, un spectacol în care regia, interpretarea, mesajul, scenografia au contat în aproape aceeași măsură.

O poveste despre prietenie și tăișurile ei. Despre secrete și vulnerabilitatea adolescenței. Julia, Colombe, Raphaelle, Anouchka se întreabă dacă există prietenie pe viață. Se îndoiesc de trăinicia unei iubiri, pentru că experiențele din familiile lor le determină să nu mai creadă că iubirea e veșnică. Dar prietenia! Ea poate salva cu adevărat oamenii din pustiul vieții. Își fac promisiuni curajoase pentru că au curajul să mizeze pe prietenie! Nu au luat în calcul dragostea, cea care bulversează, desparte, frânge inimi, le transformă, le impinge către gesturi criminale. Și cu toate acestea... viața nu se oprește într-un punct, într-o greșeală! Soluția stă, de fapt, în iubire!

Trupa AS din București a trecut de jocul pe care teatrul îl construiește. Tinerele actrițe de pe scenă nu au interpretat, nu au redat o poveste. "Otrava iubirii" a fost atât de adevărată, de înfricoșător-autentică, încât problemele dintre fete s-au transformat în întrebări pentru fiecare dintre cei din sală.

Acțiune condusă cu inteligență, gesturi sugestive și descătușări ale vârstei fără a sfârși în vulgaritate. Interpretarea a fost una profesionistă, cu nuanțe bine punctuate. Muzica, luminile, efectele sonore și personaje secundare pline de farmec și atent puse în valoare. Un spectacol care în mod cert va conta în ierarhia premiilor Festivalului AmFiTeatru9.
 



Distribuția: Julia – Daria Pentelie; Colombe – Mara Oprea; Raphaelle – Ana Radu;  Anouchka – Daria Damalan; Mama Anouchkăi – Raluca Cornea; Terrence, muzicant – Gleb Korgunov; Muzicanții, Cetățeni ai Parisului, Liceeni, Reporteri – Elisa Nicolescu, Radu Popescu; Liceeni, Cetățeni ai Parisului, Reporteri – Ruxandra Burz, Ioana Cîndea, Iris Cercel, Vladimir Dima, Bianca Oprea.
Regia:  Andrei Gheorghe

 

IN THE SPOT Bacău
BINE, MAMĂ, DA’ ĂȘTIA POVESTESC ÎN ACTUL DOI CE SE­-NTÂMPLĂ ÎN ACTUL ÎNTÂI
de Matei Vișniec, adaptat de IN THE SPOT

A noua ediția a Festivalului AmFiTeatru s-a încheiat cu spectacolul trupei IN THE SPOT Bacău, adaptare după piesa lui Matei Vișniec, "Bine, mamă, da’ ăștia povestesc în actul do ice se-ntâmplă în actul întâi".

O parodie la adresa teatrului, un spectacol care creează un cerc vicios cu întâmplări absurde. Liceenii de la Bacău s-au lăsat prinși conștient în acest illo tempore, dar la fel de conștient construiesc în spectacol momentul culminant, cel care conduce spre un deznodământ menit să avertizeze spectatorii asupra a ceea ce se petrece în fața lor.

Spectacolul prezentat de IN THE SPOT Bacău a menținut ritmul, a știut să atragă spectatorii în această aventură artistică, a obținut aplauzele meritate. Vișniec are publicul său, iar absurdul devine mereu un punct de plecare pentru altă și altă idee. Pe asta se pare că au mizat și tinerii liceeni, ei fiind și cei care au semnat regia spectacolului.
 



Distribuția: BRUNO -­ Ștefan Andrei Văcărașu;  GRUBI -­ Dragoș ­Maxim Galbăn; MAJORDOMUL ­- Sorina Zorilă; VIZITATORUL -­ Theodor Radu; PENDEFUNDA -­ Ruxandra Bujor; BĂRBATUL CU TOMBERONUL -­ George Zamfir; OMUL CU SACAUA - Marina Racoviță; OMUL 1 -­ Raluca Crețu; OMUL 2 -­ Delia Ochiana; MARAT -­ Ana­Maria Dragomir
Regie colectivă

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...