Raluca Turcan a înmânat distincțiile celor două Teatre premiate de președintele Klaus Iohannis (foto, video)

De Ziua Culturii Naționale sărbătorită pe 15 ianuarie, în aceeași zi în care celebrăm nașterea poetului nepereche de la Botoșani, a lui Mihai Eminescu, președintele României, Klaus Iohannis, a conferit mai multe distincții unor instituții de cultură care s-au făcut remarcate de-a lungul anilor.

Raluca Turcan a înmânat distincțiile celor două Teatre premiate de președintele Klaus Iohannis (foto, video)

Aflată în vizită în județul Botoșani, Raluca Turcan, Ministrul Culturii, a înmânat distincțiile celor două Teatre premiate de președintele României, Klaus Iohannis, de Ziua Culturii Naționale.

Astfel, într-o ceremonie desfășurată în sala de ședințe a Primăriei Municipiului Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu” și Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” și-au primit premiile.

În semn de apreciere pentru „îndelungata contribuție la educarea copiilor și tinerilor prin arta animației și valorificarea filonului tradițional al poveștii, legendelor și tradițiilor românești”, președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani.

De asemenea, în semn de apreciere pentru „îndelungata contribuție la dezvoltarea artei dramatice în spațiul moldovenesc, pentru rolul avut timp de peste un secol în promovarea istoriei naționale și valorilor culturii și identității românești”, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Managerul Teatrului „Mihai Eminescu” a ținut, întâi de toate, să mulțumească angajaților fără de care acest premiu nu ar fi existat.

În primul rând vreau să mulțumesc celor 80 și ceva de lucrători ai Teatrului Mihai Eminescu, fără de care nu s-ar fi întâmplat acest lucru și care s-au sacrificat aproape 10 ani în acea clădire în care funcționăm acum, fără a face abatere de la calitatea actului teatral. Știm cu toții ce rezultate am avut în ultimii ani și este exclusiv efortul acestor oameni minunați. Mulțumiri deosebite publicului botoșănean care nu ne-a părăsit chiar și în pandemie, chiar și în condițiile sălii în care activăm acum. Au fost alături de noi, ne-au susținut, ne-au prețuit și ne-au dat acea energie în plus care ne-a determinat să mergem înainte. Eu sper să fie doar o primă distincție dintr-un șir care va urma de acum înainte, mai ales după ce ne vom muta în clădirea nouă a vechiului teatru”, a declarat Lucian Băleanu, director adjunct.

De asemenea, și Marius Rogojinschi a ținut să adreseze mulțumiri actorilor care au călcat pragul instituției, dar și spectatorilor de toate vârstele care au vizionat spectacolele Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache.

„În primul rând, vreau să îi mulțumesc celui care nu mai este printre noi și care a înființat în același an atât Filarmonica de Stat George Enescu, cât și Teatrul pentru Copii și Tineret, este vorba despre regratatul Max Weber. Apoi, mulțumesc tuturor generațiilor de actori și spectatori care au dat contur definiției că teatrul este o artă colectivă: spectatori și actori, dar și să le mulțumesc tuturor generațiilor de actori și copii care ne-au călcat pragul. Ușor, ușor, am evoluat și avem o secțiune de spectacole pentru tineri și realitățile lor înconjurătoare pe care le dezbatem spre a da niște răspunsuri sau a pune niște întrebări”, a declarat Marius Rogojinschi, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache”.

 

 










 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1040

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9531

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1303

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...