Profesor universitar Daniel Şandru: "Autorităţile locale nu au mişcat nici măcar un deget pentru casa de la Mihăileni"

Profesor universitar Daniel Şandru: "Autorităţile locale nu au mişcat nici măcar un deget pentru casa de la Mihăileni"

   jurnalul.ro

"În continuare, casa lui Enescu de la Mihăileni se află într-o stare cumplită de degradare şi autorităţile locale nu au mişcat nici măcar un deget pentru a face ceva".

Este unul din cei mai tineri profesori universitari din România. Prof. univ. dr. Daniel Şandru (39 de ani), noul director al revistei "Timpul", ce apare la Iaşi, lansează o campanie pentru salvarea Casei Enescu de la Mihăileni (Botoşani). Se trage astfel un nou semnal de alarmă pentru protejarea a ceea ce a mai rămas din locul atât de legat de amintirea marelui Enescu. 
 
În ce context a apărut ideea lansării campaniei  pentru salvarea Casei Enescu?

Prof. univ. dr. Daniel Şandru: Trebuie să spun, din capul locului, că această idee, care e, de fapt, un proiect foarte amplu, îi aparţine pianistei Raluca ştirbăţ, de la Opera din Viena, preşedinte al Societăţii Internaţionale "George Enescu". Urmare a onorantei propuneri pe care ne-a adresat-o, de a fi parte a acestui proiect, am decis, împreună şi alături de colegii mei, că este foarte important ca revista "Timpul" să susţină o campanie pentru restaurarea casei de la Mihăileni a marelui compozitor. Ca atare, vom dedica cel puţin trei ediţii ale publicaţiei dezbaterii acestei teme şi vom încerca nu doar să subliniem importanţa menţinerii acestei case în sfera patrimoniului naţional, ci şi să sensibilizăm, prin presiune publică şi democratică, autorităţile locale şi centrale în a căror responsabilitate intră procesul de restaurare.

Să sperăm că nu e prea târziu. Ce demersuri s-au mai făcut până acum dar cu mai puţine rezultate, pentru că bănuiesc că s-au mai făcut?

Pianista Raluca Ştirbăţ, care a publicat un editorial pe această temă şi în cel mai recent număr al revistei "Timpul", a întreprins deja o sumedenie de demersuri în acest sens, implicând apariţii mediatice, popularizarea gravităţii situaţiei în care a ajuns casa din Mihăileni pe internet, pe reţelele sociale virtuale, precum şi memorii şi interpelări adresate autorităţilor. Instituţiile media, ca şi publicul, au reacţionat, în mod evident, pozitiv, la apelurile Ralucăi, iar la nivel pur formal acelaşi lucru l-au făcut şi autorităţile. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, a promis că va rezolva această problemă, la nivelul instituţiei pe care o conduce s-a instituit şi o comisie în acest sens. Dar, aşa cum se întâmplă, de regulă, cu comitetele şi comisiile din spaţiul mioritic, şi aceasta a încremenit în proiect. Spre, exemplu, la începutul lui aprilie, doi colegi de-ai mei s-au deplasat la Mihăileni şi au constatat că, în continuare, casa lui Enescu se află într-o stare cumplită de degradare şi că autorităţile locale nu au mişcat nici măcar un deget pentru a face ceva. Vom adresa interpelări, ca atare, atât către CJ Botoşani, către Ministerul Culturii şi către Institutul Naţional al Patrimoniului, întrucât îndrăznim să sperăm că lucrurile nu pot rămâne în acest stadiu. După cum, pe viitor, vom identifica şi alte imobile care au aparţinut unor mari personalităţi, care se află în patrimoniul naţional şi care, de asemenea, necesită restaurarea.

Citeste aici interviul complet

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...