Osana! Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului! Sute de creștini au mărturisit ortodoxia cu flori și crenguțe de salcie în mâini.
Amiază de sâmbătă. Orașul se face gri sub amenințarea ploii, oameni zgribuliți pășesc grăbiți pe străzi, copacii își scutură floarea sub vântul tăios. Și totuși, pentru mai bine de o oră, credincioșii au alungat norii și ploaia. Înfofoliți în haine mai degrabă de toamnă târzie decât de primăvară capricioasă, botoșănenii au venit în bucurie creștină. Flori de toate culorile și în toate splendorile, femei împărțind crengi de salcie, copii săltând șotios pe sub garduri. Preoți amestecați în mulțime. Cuminții tăcuți care așteaptă să pornească alaiul ce va arunca în înalt: Osana, Osana! Binecuvântat cel ce vine întru numele Domnului!
Este ziua în care Hristos l-a înviat pe Lazăr. Zi marcată în fiecare an în sâmbăta premergătoare Floriilor. Învierea lui Lazar este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. Salcia pe care credincioșii o poartă în mâini simbolizează biruința vieții asupra morții. Și creștinii au biruit. Nu doar vremea ploioasă, nu doar privirile ascuțite ale câtorva trecători. Au biruit pentru că au venit alături de Hristos.
Înainte de ora 14.00, botoşănenii s-au strâns la Biserica "Sfinţii Voievozi". Cu icoane purtate de tineri sau vârstnici, cu însuflețită credință și cu bucurie. Așa a pornit procesiunea, care s-a perindat apoi pe traseul Biserica "Sfântul Gheorghe" - Biserica "Uspenia" - Biserica "Sfântul Spiridon".
La Biserica Uspenia, norii nu mai au răbdare și se scutură rece și mofturos. Zeci de umbrele răsar, fără să întrerupă bucuria precesiunii. Nimeni nu pleacă să caute adăpost. Osana, Osana!, se aude din sute de inimi și florile izbucnesc în sus, una cu Duhul Sfânt. Ploaia nu rezistă. Umbrelele se închid, cântecul urcă și înalță.
La Biserica Sfântul Spiridon, părintele protopop Lucian Leonte oferă tradiționalul cuvânt de învățătură. Stare de împreună-bucurie.
"Această mărturisire pe care am făcut-o împreună, acest pelerinaj, Intrarea Domnului în Ierusalim, este o pregătire pentru primirea lui Dumnezeu în noi. Nu realizați ce frumoși sunteți, cu flori în mâini, cântând cântările bisericești, purtând Sfânta Cruce, cu florile și ramurile, cântând Osana! Sunteți de o frumusețe extraordinară, de care se bucură și îngerii, și sfinții care ne ocrotesc la bisericile noastre. Sunteți bucuria lui Dumenzeu. Așa cum am fost, nu foarte mulți, Dumnezeu se bucură de noi. Aceste rugăciuni sunt mirul pe care l-am pus în sufletul nostru, starea spirituală care ne pregătește și pe noi să mergem pe drumul patimilor lui Hristos, care ne pregătesc și pe noi pentru Sfânta Înviere, a noastră, de data aceasta. Hristos înviază cu noi, împreună cu noi. Dumnezeu se coboară la nivelul fiecăruia dintre noi, ne înalță, ne sprijină să mergem înainte. Sunt multe ispite, multe încercări, dar așa le putem birui. Să fim împreună în jurul Bisericii, cu rugăciune, cu inimă curată, neluând aminte la dezbinările la care ne îndeamnă vrăjmașul. Orice dezbinare în Biserică este lucrarea vrăjmașului. Suntem în familia lui Hristos, să fim uniți, să fim împreună, să nu ne biruie micile ispite, micile provocări, pentru că acesta este țelul: împreună să ajungem la Hristos. De aceea este drumul acesta împreună cu Hristos. Fiecare ați mărturisit ortodoxia, dăruirea față de cele sfinte, credința în Înviere. Să fim uniți în sfânta credință! Să vă dea Dumnezeu să fiți binecuvântați, să aveți împlinirea curățeniei sufletului. Să umpleți bisericile orașului, să stăm de la început până la sfârșit la slujba de Paști. Să ne bucurăm în mod deplin, nu mai e bucurie mai mare și mai frumoasă! Hristos ne-a dat certitudinea că putem învinge și noi păcatul, ispitele și putem merge în Împărăția sa", a rostit părintele protopop Lucian Leonte.
Mulțimea se revarsă înapoi spre oraș. Străzile sclipesc în florile de toate culorile și în toate splendorile. Creștinii se pregătesc de întâlnirea cu Hristos Cel Înviat!