"Sfintisorii" sunt facuti din aluat dospit si au forma antropomorfa a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Proaspat scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata, dupa care se impart, pentru sufletul mortilor, mai ales copiilor din vecini.
Pentru gospodine prezentam o reteta de mucenici. Daca stii alta reteta, te rugam sa o impartasesti cu cititorii nostri!
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
500 g faina
20 g drojdie
putina coaja rasa de lamaie
1 lingurita unt
1 lingurita zahar
1/2 lingurita sare
Pentru sirop:
1 ceasca zahar
1 ceasca miere
2 cesti de apa
1/2 lingurita esenta de vanilie
Pentru topping:
200 g nuci tocate
PREPARARE:
Preparam maiaua din drojdie, o lingurita zahar si una de faina. Dupa 10 minute o amestecam cu restul ingredientelor.
Vom obtine un aluat moale pe care il lasam sa creasca la loc caldut. Cand acesta creste (si va creste mult), il impartim in 8 bucati din care modelam rulouri, pe care le impletim sub forma de 8. Punem mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ii vom coace la 180°C timp de 45 de minute.
Cat timp acestia se coc pregatim siropul: fierbem apa cu zahar timp de 4-5 minute. Lasam sa se raceasca putin si adaugam mierea de albine. Cand mucenicii sunt gata ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca putin, apoi turnam siropul peste ei. (reteta preluata de pe divainbucatarie.ro)
Ii servim proaspeti, cu nuci presarate din belsug. Pofta buna!
