Preotul Ioan Ungureanu de la Schit Orăşeni a refuzat accesul în biserică al preoţilor care să oficieze slujba de înmormântare a fostului primar! FOTO, VIDEO

La aproape două săptămâni de la debutul unui conflict ce se anunţă lung şi cel puţin obositor, un nou episod adânceşte prăpastia între Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu ai săi reprezentanţi, şi comunitatea din Schit Orăşeni şi preotul paroh Ioan Ungureanu.

Preotul Ioan Ungureanu de la Schit Orăşeni a refuzat accesul în biserică al preoţilor care să oficieze slujba de înmormântare a fostului primar! FOTO, VIDEO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Decesul fostului primar al comunei Cristeşti, Ioan Aciobăniţei, fiul al satului Schit Orăşeni, a provocat din nou reacţii în rândul comunităţii.

Cum preotul Ioan Ungureanu a fost suspendat de la slujbele religioase şi a refuzat accesul în biserică al altor preoţi care să oficieze slujba de înmormântare, familia îndurerată a fost nevoită să meargă la biserica din Cristeşti. Zece preoţi, între care protopopul de Botoşani, Lucian Leonte, şi vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Marian Timofte, au slujit la casa fostului primar şi au însoţit convoiul până la biserica din Cristeşti, urmând ca apoi convoiul să se întoarcă în Schit Orăşeni, la cimitirul din sat.

Preotul Ioan Ungureanu susţine că el şi-a oferit serviciile, dat fiind că Ioan Aciobăniţei este unul dintre ctitorii bisericii din Schit, cu care a avut o foarte strânsă legătură, dar familia ar fi refuzat. Cu toate acestea, a trimis prapurii, acele obiecte care sunt purtate înaintea convoiului de înmormântare.

"De la bun început vreau să subliniez că nu v-am chemat eu aici şi nu doresc să mă filmaţi. Dacă conform canoanelor şi regulamentului BOR eu sunt îndreptăţit să fac înmormântarea de unul singur, asta este ceea ce am propus familiei. Dacă dumnealor au decis să nu particip eu la slujba înmormântării şi să fac această rânduială, am acceptat, sunt îndurerat, în rând cu ceilalţi membri din comunitate, am acceptat decizia familiei şi ceea ce am putut am oferit, de pildă în Cimitirul Parohial doamna Maricica, soţia domnului primar, a venit, a ales locul dumneaei, am tras clopotele zilele acestea, am trimis prapurii de la noi de la biserică. Chiar dacă nu am fost preferat la slujbă, eu mi-am arătat dechiderea faţă de înmormântare. Suntem în continuare îndureraţi, dar respectăm decizia familiei pentru că aşa se cuvine, noi trăim într-o comunitate. Cei care oficiază slujba de înmormântare astăzi vor pleca, dumneavoastră veţi pleca, noi vom rămâne. Iar dacă MMB vrea să facă o paradă, pentru că asta face, şi să desfăşoare atâţia preoţi, într-un loc de care nu au vorbit prea mult până acum şi nici nu le-a păsat, nu e nicio problemă, o să acceptăm această situaţie", spune preotul Ioan Ungureanu.

Mai mult, preotul paroh neagă că ar fi oprit pe cineva să meargă la înmormântarea fostului primar, deşi, consideră el, ceilalţi preoţi au venit abuziv la Schit Orăşeni, încălcând teritoriul canonic al parohiei. "Eu săvârşesc slujba înmormântării singur, pentru că aşa este statutul. Familia a fost influenţată de un membru al familiei, de asemenea preot. Din câte mi-a spus familia, părintele protopop a sunat şi s-a oferit să vină şi el la înmormântare. A fost o însuşire a durerii întregii comunităţi, a tuturor celor care l-am iubit pe domnul primar", spune preotul Ungureanu. Acesta a subliniat că sub nicio formă nu ar fi permis accesul preoţilor străini în biserică pentru a nu da posibilitatea de a "confisca" ulterior lăcaşului de cult, aşa cum s-ar fi dorit şi la "descinderea de tristă amintire" din 5 mai.

Cât despre suspendarea care îl opreşte să oficieze slujbe religioase, mai bine spus, suspendarea care îi determină pe unii credincioşi din comunitate să nu apeleze la el pentru oficieri, preotul Ioan Ungureanu susţine că aceasta este ilegală.

"Nu poţi suspenda pe cineva aşa, dintr-odată, mai ales că nu a avut loc niciun proces, o oprire nu operează aşa. Şi eu vă pot opri pe dumneavoastră să filmaţi, dar trebuie să spun de ce vă opresc. Argumentele lor nu sunt demonstrate, iar conferinţa de presă susţinută de preotul Marian Timofte a fost ilegală, cu amănunte injuste. De pildă, de ce nu v-au oferit acea înregistrare în care, spunea Sfinţia sa, că eu aş scoate maţele cuiva, că îl tai în bucăţi? Nu există nicio anchetă, ci un şantaj, nu este plângere făcută, astfel că se constituie în şantaj public", explică preotul Ioan Ungureanu.

Potrivit acestuia, suspendarea de la slujbe este nestatutară şi necanonică. Cât despre absenţa sa la prima şedinţă a Consistoriului Eparhial în care urma să-şi prezinte argumentele în apărarea sa, preotul paroh spune că inclusiv convocarea a fost ilegală.

"Nu ai voie să chemi într-o instanţă de judecată în zi de sărbătoare. Simplu. Ziua de 16 mai era zi în care se sărbătoreau trei sfinţi proaspăt canonizaţi, cu două zile înainte, şi era sărbătoarea locală a acestei comunităţi, pe care noi am pregătit-o de trei ani de zile. Sărbătoarea aceasta, pentru care am ridicat această frumoasă troiţă, şi se ştia prea bine că este al doilea hram al satului, pentru că e sărbătoare locală, sunt sfinte moaşte aici, în localul bisericii, care aparţin unuia din cei trei sfinţi sărbătoriţi. La Vorona, nu-i roşu în calendar de Sfântul Onufrie, dar acolo e zi de sărbătoare locală. Aici e la fel", declară preotul Ioan Ungureanu.

Mai mult, nici la următorul termen al Consistoriului nu se va prezenta pentru că şi acela este convocat ilegal.

"Trebuie să-i acorzi omului şapte zile să-şi facă probatoriul de martor . A fost programată pe 23 mai şi nu mă pot prezenta nici atunci pentru că nu există perioada legală de constituire a martorilor. Fără să mai vorbim că au adus acea citaţie, pentru termenul din 23 mai, tot în ziua de 16 mai, cu o oarecare problemă- nu aveau timpul real şi fizic să emită acea hârtie. Şedinţa a fost la ora 10, în Iaşi, şi la ora 13 erau deja aici cu hârtia. Nu aveau timp să grefeze, să definitiveze hârtia, să vină cu maşina de la Iaşi şi la ora 13 să fie deja aici, deci fusese pregătită cu o zi înainte. Era hârtie color, cu semnătură, nu putea fi transmisă pe mail", susţine preotul Ioan Ungureanu.

Potrivit feţei bisericeşti, se va prezenta la Consistoriul Eparhial doar atunci când vor fi îndeplinite regulamentele de organizare internă, cele cu privire la canonicitatea situaţiei.

"Când se demonstrează că voi avea parte de un proces echitabil, evident că mă voi prezenta, până atunci nu fug de o înfăţişare în Consistoriu. Problema lor este întreruperea pomenirii unui nume şi este foarte simplu dacă părintele nostru Mitropolit Teofan spune public şi deschis, aşa cum a şi semnat anul trecut în Creta, că acea semnătură nu este valabilă şi nu produce efecte. Să nu schimbe credinţa pe care am avut-o eu până acum şi pe care o „profesez” de 17 ani. Dacă printr-un comunicat se recunoaşte invaliditatea semnăturii de pe acel document, noi revenim la pomenirea numelui Sfinţiei Sale", conchide preotul Ioan Ungureanu.

În timpul discuţiei cu preotul Ungureanu, în poarta bisericii s-au adunat mai mulţi săteni care au blocat intrarea în curtea Bisericii. De asemenea, trebuie menţionat că troiţa despre care vorbea preotul Ungureanu este ridicată pe o proprietate privată, cu acces interzis. Întrebat despre acest amănunt, preotul Ioan Ungureanu a spus că accesul în lumânărarul troiţei se poate face doar cu aprobarea proprietarilor troiței.












 

 

Spune-ne opinia ta