VIDEO Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu", Opera Omnia, Botoșani 2017: MIRCEA CĂRTĂRESCU!

VIDEO Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu", Opera Omnia, Botoșani 2017: MIRCEA CĂRTĂRESCU!

Emoții până în clipa din urmă pentru nominalizații la cel mai important premiu de poezie din România! Președintele juriului, Nicolae Manolescu, a ținut să precizeze că nu cunoaște numele laureatului, plicul fiind sigilat după ce s-au adunat laolaltă opțiunile tuturor membrilor juriului.

Laureatul acestei ediții este Mircea Cărtărescu, numele fiind anunțat abia după ce toți cei nominalizați au recitat câte o poezie. Criticului Ion Pop i-a revenit dificila misiune de a face Laudatio, în condițiile în care nu a știut cine va câștiga premiul.


"Trebuie să improvizez, însă am și avantajul de a-l fi citit pe Mircea Cărtărescu, ca și pe ceilalți poeți nominalizați, din scoarță în scoarță. L-am citit foarte devreme pe Mircea Cărtărescu, soarta frumoasă a făcut ca programul generației 80, pe care o reprezintă Mircea Cărtărescu, să apară în revista Echinox, pe care eu o conduceam atunci, în 1979. Era atunci o anchetă în cadrul revistei. Din Mircea Cărtărescu mi-au rămas în minte propoziții esențiale", a spus Ion Pop.




Poeții nominalizați la Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" – Opera Omnia, pe 2016:

1. Mircea Cărtărescu

2. Ovidiu Genaru

3. Ioan Moldovan

4. Aurel Pantea

5. Marta Petreu

6. Cassian Maria Spiridon

7. Liviu Ioan Stoiciu

8. Lucian Vasiliu

Primăria Botoşani a finanțat, din bugetul local, Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu", ajuns la cea de-a XXVI- ediţie. Suma propusă spre a fi alocată este de 65.000 de lei.

Anul trecut, Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia, pe anul 2015, a fost acordat lui Gheorghe Grigurcu.









 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitație pentru iubitorii de artă: Expoziția „Salon de primăvară – Liviu Șoptelea și prietenii”

astăzi, 08:32
29

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală ”Expo-Art” Botoșani și reunește pe simeze lucrări de pictură și tehnică mixtă, creații ale unor artiști botoșăneni din diver...

Probleme penale pentru o tânără șoferiță din Suceava după ce a achiziționat mașina de la un botoșănean!

astăzi, 08:04
223

Polițiștii care efectuau activități de control trafic rutier pe raza satului Voievodeasa, comuna Sucevița, județul Suceava, au oprit pentru control un autoturism Renault Megane Scenic.La vol...

Olimpicii fotbaliști din Botoșani, pe podium la faza zonală a competiției! (Foto)

astăzi, 07:34
227

Echipele reprezentative ale județului Botoșani, care s-au calificat la această fază a competiției, s-au întors acasă cu rezultate remarcabile.”Atât băieții, cât și...