Miercuri a avut loc decernarea Premiului Național de Istorie „Nicolae Iorga”, care a ajuns la Alessandro Flavio Dumitrașcu, un tânăr de 35 de ani cu dublă cetățenie.
Au participat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean de Istorie Botoșani, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ) Botoșani, dr. Monica Dejan, șef Secție Istorie în cadrul Muzeului Național al Bucovinei din Suceava, Violeta Damaschin, președintele Asociației Culturale „Nicolae Iorga” Botoșani, Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură Botoșani, dar și alți invitați din țară.
Premiul în valoare de 10.000 de lei, instituit în anul 2002 și oferit de Primăria Municipiului Botoșani, a fost acordat în acest an de Doina Federovici în locul lui Cosmin Andrei, primarul municipiului reședință de județ.
Alessandro Flavio Dumitrașcu, laureatul ediției cu numărul 20, are 35 de ani, dublă cetățenie română și italiană, și este cercetător științific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.
(Foto: Alessandro Flavio Dumitrașcu alături de Violeta Damaschin în stânga și dr. Monica Dejan în dreapta)
„Mulțumesc Muzeului Județean pentru găzduire, mulțumesc pentru generosul comentariu realizat de doamna director de la Muzeul Județean din Suceava, iar o mulțumire specială o vizează pe doamna Damaschin, fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil, dar mai ales o mulțumire specială îl vizează pe domnul Andrei Pipidi care, care mi-a fost coordonator al acestei lucrări de doctorat și care a devenit carte, reprezintând legătura mea cea mai strânsă cu Nicolae Iorga și cu Botoșaniul. Pentru mine orice fel de asociere cu Nicolae Iorga și cu opera sa istorică nu poate fi decât prilej de mândrie și vă promit că voi folosi premiul pentru a continua cercetările acestui mare istoric”, a declarat Alessandro Flavio Dumitrașcu.
Tânărul a reușit să impresioneze juriul cu volumul „Genova, Dunărea de Jos și Moldova între secolele XIII – XV”.
După decernarea premiului a urmat simpozionul „Nicolae Iorga – 135 de ani de la naștere”. Mâine, 6 iunie, la Casa Memorială „Nicolae Iorga” vor avea loc depuneri de flori la bustul istoricului, dar și un program artistic susținut de Corul Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Botoșani.
Tot mâine va fi vernisată și expoziția „Nicolae Iorga – istoric al Evului Mediu”, fiind acces gratuit la audițiile unor conferințe radiofonice susținute de marele istoric.