În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.
Printre concurenți se află și chitaristul Andrei Pițu, din Botoșani. În urma competiției, Andrei s-a clasat pe prima poziție, confirmând încă o dată valoarea artistică, miile de ore de pregătire spunându-și și de această dată cuvântul.
”În ciuda aparențelor, nu ne propunem să fim cei mai buni, pentru că am trăi mereu cu spaima că cineva va fi mai bun ca noi. Goana după lauri nu aduce decât frustrare. Așadar, ne luăm la întrecere cu noi înșine, să fim azi mai buni ca ieri și mâine mai buni ca azi. Ne dorim, ca Spinoza, să fim măcar cea mai bună versiune a noastră. Dar... este atât de satisfăcător când truda de mii de ore este răsplătită”, a transmis profesorul Ștefan Trifan.
În urmă cu o săptămână, Andrei Pițu, elev al Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani, obținea Premiul I la etapa națională a Olimpiadei de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale pentru învățământul liceal, la Craiova (Profesor îndrumător Carmen Cojocaru, Profesor corepetitor Ana Maria Sorocan).
”Și, bonus, o săptămână mai târziu, Premiul Întâi la Sarajevo International Guitar Festival. Felicitări, Andrei, pentru munca depusă și drum bun pe mai departe! Cât mai departe...”, a scris prof. Ștefan Trifan.
(Foto: Ștefan Trifan)
Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo are o tradiție continuă în Bosnia și Herțegovina. Competiția se organizează începând cu anul 2011, din dorința de a promova arta interpretării la chitară în Bosnia și Herțegovina. De atunci, Festivalul a oferit peste 60 de concerte de nume respectabile în domeniul acestei arte, în timp ce componenta educațională a cuprins participarea lectorilor și pedagogilor din peste douăzeci de țări din Europa și din lume, la ale căror ateliere au participat peste 1000 de tineri chitarişti, profesori şi elevi.
Obiectivele principale ale Festivalului includ consolidarea cooperării naționale și internaționale între artiști, pedagogi, constructori de instrumente, toți care permit studenților, prin crearea de legături reciproce, să-și ridice propriile cunoștințe la un nivel superior și să-și răspândească experiențele artistice pozitive și impresiile despre Bosnia și Herțegovina în întreaga lume.