Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie și va sfinți casa parohială la o parohie din Botoșani

Ceremonia specială va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi și diaconi.

În data de 19 octombrie 2024, în Parohia „Sfântul Nicolae” din comuna Bălușeni, județul Botoșani, va avea loc un eveniment deosebit pentru comunitate și anume sfințirea casei parohiale.

Programul slujbelor:

Vineri, 18 octombrie 2024

17:00 – Vecernia cu sobor de preoți și slujba Litiei

18:30 – Sfințirea mică a apei (Agheasma)

19:00- Taina Sfintei Spovedanii

Sâmbătă, 19 octombrie 2024

07:00 – Utrenia

08:15- Acatistul Sfântului Nicolae, ocrotitorul parohiei

09:00 – Primirea ierarhului

09:30 – Sfânta Liturghie Arhierească

11:30 – Sfinţirea casei parohiale

12:00 – Pomenirea ctitorilor bisericii și a celor adormiți din parohie

12:30 – Agapa frăţească

Cântările de la strană vor fi susţinute de către corul parohiei „Sfântul Nicolae” Bălușeni.

Istoricul Parohiei „Sfântul Nicolae” Bălușeni

Biserica cu hramul „Sf. Nicolae” se găseşte în partea de nord a satului, pe o zonă de muchie de deal de unde se poate vedea tot satul.

Construirea ei a început în anul 1855 de către boierul Iordache Zosim. S-a construit până la cota geamurilor din pereţi de piatră. Construcţia astfel, a stagnat timp de 43 de ani. Între timp Iordache Zosim a dat moşia sa din Băluşeni lui Nicolae Sofian (1812-1900), mare proprietar şi filantrop. Astfel, în anul 1898 s-a reluat construcţia bisericii, Nicolae Sofian continuând biserica în stil catolic, după dorința administratorului său polonez. Pereţii s-au construit din cărămidă iar biserica a fost acoperită cu tablă zincată.

Sfinţirea bisericii s-a făcut la 6 decembrie 1898 de către Mitropolitul Iosif Naniescu. La sfinţire a participat şi Nicolae Sofian iar cu acest prilej s-au făcut multe milostenii. La scurt timp Nicoale Sofian a trecut la cele veşnice.

Între anii 1896 – 1898 în interior s-a executat pictură tip tempera.

Ulterior biserica a suferit unele reparaţii după cum urmează:

-1953 preotul Constantin Faşniuc a legat în interior pereţii bisericii cu fier beton, proiectul fiind întocmit de arhitectul Rogalschi cu scopul de a consolida biserica în urma cutremurului din 1944.

-1970 preotul Simion Alexandrovici – subzidire la fundaţia bisericii precum şi unele reparaţii interioare şi exterioare.

-1983 – 1985 preotul Vasile Acatrinei a făcut o reparaţie totală a biserici repictând biserica. În 1985 biserica a fost sfinţită de P.S. Pimen Suceveanul.

Tot preotul Vasile Acatrinei a înconjurat biserica cu gard nou şi în incinta curţii s-a construit o fântână. Tot acum s-a sfinţit şi casa parohială pe vechiul amplasament al unei foste case parohiale mai vechi.

Preotul paroh Mihai Gabi Bucătariu-Ciornei are 35 de ani, este din comuna Ceplenița județul Iași, lângă orașul Hârlău. Este căsătorit din anul 2012 cu prezbitera Iulia, are trei copilași: Filip, Teodor și Sofia. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Iași, apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, absolvind în 2015 cursurile de master în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. În anul 2015, a fost hirotonit pe seama Parohiei „Sfântul Apostol Toma” din satul Roșu, comuna Răducăneni, județul Iași.

Sursa: Timpul Credinței

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șofer dus la spital după un control al Poliției de Frontieră!

astăzi, 14:34

În data de 28 septembrie a.c., în jurul orei 19.00, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectoru...

Transformer de Botoșani. Cum face Valeriu Iftime trecerea de la patron la șef de județ

astăzi, 13:34

Proaspăt intrat în politică, prosperul om de afaceri Valeriu Iftime crede că nu este în incompatibilitate și în conflict de interese dacă își continuă contractele pe car...

Becali și-a făcut calculele: ”Gata, nu mai am emoţii cu play-off-ul. Câştigăm şi cu Botoşani!”

astăzi, 12:13

FCSB are două victorii şi două remize în ultimele patru etape ale campionatului, iar Gigi Becali, patronul echipei roș-albastre, a comentat despre rezultatele etapei. În etapa 11, C...