Poetul Mihai Eminescu, pomenit la mormântul său din Cimitirul Bellu (foto)

Ziua de 15 iunie marchează, în fiecare an, evenimentul trecerii la Domnul a „Luceafărului” poeziei românești, Mihai Eminescu.

Cu acest prilej, joi, la mormântul său din Cimitirul „Șerban Vodă”- Bellu din Capitală, un sobor de preoți a săvârșit slujba Parastasului, rugându-se pentru odihna sufletului său. Totodată, poetul național a fost pomenit și la Catedrala Patriarhală.



 

Mulți iubitori ai operei eminesciene s-au adunat în data de 15 iunie la mormântul lui Mihai Eminescu pentru a-i aduce prinos de omagiu și a se ruga pentru odihna sa. Slujba de pomenire a marelui poet a fost săvârșită de un sobor de clerici condus de părintele Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepis­copiei Bucureștilor, sobor din care a făcut parte și părintele Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoților slujitori în cimitirele de stat din Capitală. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din București, care, la finalul slujbei Parastasului, au intonat câteva piese muzicale pe versuri din lirica eminesciană.

„România este mai săracă de 134 de ani, de când «Luceafărul» poeziei românești strălucește, începând cu 15 iunie 1889, în țara de peste veac. Cultura română este, însă, cu atât mai bogată cu cât a primit, în patrimoniul ei, o moștenire extraordinară de la cel pe care îl pomenim astăzi. Mihai Eminescu a fost un iubitor de țară și de neam, un iscusit scriitor și un iubitor al valorilor Bisericii Ortodoxe Române. Dintre marii oameni de cultură, Mihai Eminescu este cel care a reușit să scrie cel mai bine despre spiritualitatea poporului român”, a afirmat părintele vicar eparhial Costel Burlacu la finalul slujbei de pomenire.

Totodată, pe Colina Bucuriei, la finalul Sfintei Liturghii, soborul de clerici condus de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a săvârșit slujba Parastasului în memoria „poetului nepereche”. Răspunsurile la strană au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al lăcașului de cult, scrie Ziarul Lumina.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Firmă de curierat în vizorul polițiștilor locali, după ce angajații au încălcat legea! (Foto)

astăzi, 13:46

Un polițist local care se afla de serviciu a observat, pe camera de supraveghere instalată într-o zonă a municipiului Botoșani, cum doi bărbați descarcă dintr-un autoturism aparținâ...

Prezența unui urs în preajma unui comune din Botoșani a fost semnalată prin RO-ALERT!

astăzi, 13:16

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani a transmis mesaj RO Alert pentru locuitorii din Vorona, Copălău, Coșula, Cristești,  Flămâ...

Stareța Mănăstirii Voroneț, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități de cult!

astăzi, 12:32

Stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora Gabriela Platon, a fost demisă din funcție de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, alături de conducătorii altor cinci unități de cult din județul...