Poetul academician Ion Pop, laureatul Premiului Național „Mihai Eminescu” pentru întreaga operă (video)

Profesorul universitar Ion Pop a fost desemnat laureatul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia pentru anul 2022. Distincția a fost acordată în cadrul unei gale desfășurate, joi seară, la Cinematograful „Unirea” din municipiul Botoșani.

Poetul câștigător a fost ales de un juriu condus de președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, din care au făcut parte și poeții Dan Cristea, Nicolae Oprea, Angelo Mitchievici, Marta Petreu, Vasile Spiridon şi Ioan Holban.

Ion Pop a fost numit Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani și a primit un premiu bănesc în valoare de 25.000 de lei, înmânat de primarul Cosmin Andrei. Pentru acest premiu au mai fost nominalizați Ioan Moldovan, Ioan S. Pop. Casian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Lucian Vasiliu, Doina Uricariu, Magda Cârneci şi Nichita Danilov.

Ion Pop este primul teoretician român al avangardei literare. Și-a construit cariera în jurul unor volume de versuri, critică literară, traduceri și numeroase studii publicate în reviste de specialitate din țară și de peste hotare. A debutat editorial în 1966 cu volumul „Propunere pentru o fântână” și a condus revista „Echinox” timp de 17 ani. De asemenea, el a fost decan al Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și director al Centrului Cultural Român din Paris (1990-1993).

Scriitorul Vasile Spiridon a asociat activitatea laureatului cu munca fascinantă a unei albine. Filologul a subliniat că poezia profesorului Ion Pop reflectă o introspecție și o înțelegere profundă a condiției umane, instaurând un echilibru între vulnerabilitate și reziliență.

„Poezia lui s-ar caracteriza prin îmbinarea dintre litera scrisă și munca albinei. Domnul profesor Pop este un om foarte activ. Așa cum îl vedeți de firav, are o putere de muncă extraordinară. Sunt fascinat de ceea ce poate face o albină.(...) S-ar mai caracteriza și printr-o nuanță livrescă, dar nu atât de livrescă încât să-l suspectăm că de fapt împrumută din discursul critic ceea ce scrie în poezie. Este vorba despre o aplecare spre reflexivitate care duce cu gândul la timpul pierdut, la copilărie, la anii care trec, la neputința existențială, seninătatea în fața slăbirii puterilor omenești. Dar iată spiritul este acela care întotdeauna iese învingător. Și nu trebuie să uităm caligrafia fină din poezia sa. Este un poet delicat, toată poezia sa stă sub semnul delicateții, sub semnul cumințeniei. Acest poet firav știe să se închidă în sine ca într-o carapace pentru a crea, deși este foarte activ pe tărâm obștesc. Îmi exprim admirația față de tot ceea ce face, pentru că este un model pentru critica literară românească, un simbol al spiritului”, a apreciat Vasile Spiridon.

Profesorul Ion Pop se identifică cu generația neomodernistă a literaturii române, despre care consideră că a refăcut legăturile culturale curmate în timpul comunismului și a revitalizat estetica. El se detașează însă de curentele literare globaliste, pătrunse după anul 2000, preocupate excesiv de imagine și superficiale, în viziunea lui.

„Eu am fost un om al literelor dintotdeauna, de când mă știu conștient pe lumea asta. M-am străduit să scriu cât mai bine. Poezia mea și scrisul meu în general este de asociat cu generația `60, adică generația neomodernistă, care a învins realismul socialist, dogmatic, marcat crunt de factorii ideologici și de cenzură. Este generația care a reușit să reabiliteze total dimensiunea estetică a literaturii, limbajul ei specific și cu puterile mele modeste am încercat și eu să particip la acest proces de reabilitare. Această generație a refăcut legăturile întrerupte brutal de comunism cu literatura interbelică. Sunt poeți care rămân în cartea de aur a literaturii române și sunt valorile la care se raportează astăzi lumea.(...) Eu nu accept niciodată rămânerea la aspectul spectacular al lumii. Nu mi-am pierdut încă toate simțurile, deși s-a vorbit mult despre ființa firavă care am devenit. Eu am căutat întotdeauna să cobor sub suprafețe, mai interesat de ceea ce este statornic, ceea ce ține de tiparele lumii noastre”, a fost confesiunea profesorului Ion Pop.

Este primul an în care Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia a fost decernat la data comemorării morții poetului, celelalte 31 de gale succedate până acum desfășurându-se pe 15 ianuarie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta