Pe 7 ianuarie este cinstit Sfântul Ioan Botezătorul. Mii de creștini ce îi poartă numele își sărbătoresc onomastica

Vineri, 7 ianuarie, în Biserica creștină este cinstit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan.

În calendarul ortodox, Sfântul Ion este sărbătorit în fiecare an a doua zi după Boboteaza, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturității, potrivit libertatea.ro.

Tot pe 7 ianuarie, este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi 2022.

Sfântul Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion s-a născut în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului și a-l face cunoscut.

Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mulți ucenici care îl urmau. El nu era un orator desăvârșit, dar avea darul de a atrage oamenii spre el.

Ioan Botezătorul era smerit și umbla îmbrăcat într-o haină aspră din păr de cămilă, încins cu o curea din piele. Hrana lui erau locustele (un soi de arbore care nu mai există), deși mulți au tradus lăcuste, și miere sălbatică. El a trăit într-o peșteră, în pustietate, până a fost prins de Irod, întemnițat și în cele din urmă ucis prin tăierea capului.

Evanghelia ne spune că Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan îl mustra mereu pe Irod pentru traiul său nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. Aceasta a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse lui Irod, să ceară capul Botezătorului ca răsplată.

În calendarul ortodox, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită la 29 august. Este sărbătoarea care încheie anul bisericesc, deoarece pe 1 septembrie începe noul an bisericesc.

Ziua de Sfântul Ion, cunoscută în popor sub numele de „Sânt- Ion”, reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului. Conform tradiției populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și temperaturile încep să crească.

Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor. Cei care țin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoși, fără malformații. Se spune că această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot anul.

Cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc și animalele de fiarele sălbatice.

În această zi există în anumite zone obiceiul numit 1Iordănitul femeilor”. Acesta este, de fapt, o petrecere a nevestelor, care se adună la o gazdă, unde aduce fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este „iordăneala”, care este un fel de colind. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ioan la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care le iese în cale, apoi îl urează.

Oamenii „iordăniţi” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Dintre românce, peste 300.000 poartă numele Ioana, și 140.000 pe cel de Ionela. Peste 11.000 se numesc Nela și peste 6.000 poartă numele Ionelia.

În privința bărbaților, peste 400.000 poartă numele Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan, iar peste 320.000 se numesc Ionuț. Sunt aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel și peste 26.000 ce se numesc Nelu sau Ionică.

Numele Ion, Ioan sau Ioana au origine comună și sunt versiunea românească a unuia dintre cele mai comune nume creștine. Ioan este poate cel mai comun nume, folosit în diferite forme în cele mai multe limbi.

Originea numelui este ebraică și s-a format prin compunerea termenilor „Jahve” în forma sa scurtă „Jo” și „hanan” (a avea milă). Semnificația numelui Ioan este „Jahve a avut milă”, „Dumnezeu este milos”.

Jurnaliștii de la libertatea.ro mai spun că numele este la origine o formulă de mulțumire față de o divinitate care a făcut posibilă nașterea unui copil, de aici semnificația „dar de la Dumnezeu”. O altă versiune a semnificației numelui Ion este originea slavonă și înseamnă „Dumnezeu este bun”.

Sfânta Scriptură vorbește despre Ioan Botezătorul ca fiind Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos. El este cel care propovăduia venirea Acestuia. Și îi îndemna pe iudei la pocăință. Considerându-l prooroc, locuitorii din Ierusalim se strângeau în jurul lui pentru a fi botezați de el în Iordan. Ioan le cerea să-și mărturisească păcatele și să se pocăiască, spunându-le ca el îi botează doar cu apă, dar Cel ce va veni după el, adică Iisus, îi va boteza cu Duh Sfânt și cu foc. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Fără Târg de Crăciun la Botoșani, ne vom bucura doar de „instalații diferite”! (Galerie Foto)

astăzi, 08:15

În acest an botoșănenii nu vor avea parte de Târgul de Crăciun, ci doar de niște „instalații diferite”, după cum anunță municipalitatea. Asta în condițiile &icir...

Primele contre în ședința CJ din mandatul lui Iftime. Consilier: „Spre deosebire de alții eu mai și citesc” (Foto, Video)

Friday, 15 November 2024

Vineri dimineață, consilierii județeni s-au întrunit în cadrul unei ședințe extraordinare convocate de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani. Ședința a avut ...

PSD pierde un om în Consiliul Local la Botoșani!

Friday, 15 November 2024

Partidul Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pierde un om în Consiliul Local al Primăriei Municipiului Botoșani. Este vorba despre alesul Mircea Magdalena, care a depus jurăm&a...