Pe 12 martie pleca în veşnicie marele actor botoşănean ION MANU: "Prieteni, apăraţi RÂSUL!"

Pe 12 martie pleca în veşnicie marele actor botoşănean ION MANU: "Prieteni, apăraţi RÂSUL!"

 Ion Manu  

Strălucit actor de teatru şi film, unul dintre marii comici ai României, Ion Manu s-a născut la Botoşani, pe 12 februarie 1891. Fiica actorului, regizoarea Sanda Manu, avea să se căsătorească mai târziu tot cu un botoşănean, actorul Ştefan Tapalagă.

A jucat în numeroase filme: Păcală și Tândală (1925), Monologul lui Păcală (1931), Ziua cumpătării (1942), D-ale carnavalului (1958), O poveste ca-n basme (1959), Darclée (1961), Pași spre lună (1963), Corigența domnului profesor (1966).

S-a stins din viaţă la Bucureşti, pe 12 martie 1968, la vârsta de 77 de ani.

Ion Manu a fost actor al Teatrului Naţional din Iaşi, apoi angajat al Teatrului Naţional Bucureşti. A scris şi a publicat mult, semnând şi cu numeroase pseudonime, de la Aghiuţă la Ioniţă de la Teatru. Timp de un an (1937-1938) a realizat la radio emisiunea "Ora veselă".

S-a născut într-o familie modestă din Botoşani, dar cu obârşii boiereşti şi cu rădăcini în familiile lui Nicolae Iorga şi Grigore Antipa. A făcut primele clase de liceu în Botoşani, finalizând studiile la Iaşi, de unde pleacă la Bucureşti, hotărât să se facă actor. Nu reuşeşte să treacă de examen, sau mai degarbă de exigenţele lui C.I.Nottara, care se declară "îngrozit de moldoveneasca" lui Manu. Intră la Conservatorul de Artă Dramatică în anul 1910, la clasa prof. Ion Livescu. Debutează în 1915, cu rolul Alioşa, din Azilul de noapte, de M. Gorki, în regia lui Paul Gusti.

În timpul  războiului colindă spitalele cu răniţi alături de George Enescu, de actriţa Mărioara Ventura şi de Constantin Tănase. În aceste preumblări Ion Manu scrie mii de versuri şi cuplete. Dezvăluie un talent valoros, fiind dotat cu o inteligenţă ieşită din comun, devenind în scurt timp unul dintre cei mai buni autori de scenete, proze satirice, piese radiofonice, epigrame. "Prieteni, apăraţi RÂSUL! Nu lăsaţi să fie omorât RÂSUL!", le spunea prietenilor săi.

Fiica actorului, Sanda Manu, avea să îşi amintească mai târziu despre anii petrecuţi alături de tatăl său, mărturisind că a fost "crescută nemţeşte", într-o atmosferă sănătoasă, cu o educaţie aleasă. "Am trăit o viaţă extrem de normală, fiind fata unui mare actor. Am trăit o viaţă relativ normală, fiind soţia unui mare actor, rostea Sanda Manu în urmă cu câţiva ani, vorbind despre cei doi artişti botoşăneni care i-au împlinit şi marcat destinul: tatăl Ion Manu şi soţul Ştefan Tapalagă.
.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...