Părintele protosinghel Hristofor Abălașei, starețul Schitului Feneș, a fost condus zilele trecute pe ultimul drum. La orele dimineții, un sobor de preoți și diaconi condus de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica schitului cu hramurile „Sfântul Nectarie Taumaturgul” și „Sfântul Luca al Crimeii”. În continuare, slujba de prohodire a fost săvârșită în curtea schitului de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși, pelerini și fii duhovnicești ai părintelui Hristofor.
Părintele Hristofor Abălașei s-a născut la 18 august 1986, în județul Botoșani, într-o familie credincioasă, cu 7 copii, dintre care el a fost ultimul născut. Cu numele de Ionuț, cel ce avea să fie mai târziu călugărul Hristofor, a absolvit școala gimnazială și cea de ucenici în localitatea natală, urmând ca, în anul 2002, inspirat și chemat de Dumnezeu, să aleagă viața călugărească la Mănăstirea Sihăstria Voronei din județul Botoșani, unde a rămas vreme de trei ani.
Potrivit Ziarul Lumina, Dumnezeu i-a purtat pașii pe meleagurile bănățene, de la Schitul „Pogorârea Sfântului Duh” din Vărădia, unde, la data de 25 decembrie 2005, a fost tuns în treapta de rasofor cu numele Nicodim, la Mănăstirea Călugăra, unde, în 3 februarie 2007, a fost hirotonit diacon, iar în anul 2008 preot.
Un an mai târziu, îmbrățișează schima mică, fiind tuns în metism în 22 iunie 2009, în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” de la Mănăstirea Călugăra.
În Postul Mare al Sfintelor Paști din anul 2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, este numit stareț la Schitul „Sfântul Nectarie” din Feneș.
În 9 noiembrie 2016, în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, i s-a acordat distincția de protosinghel evlaviosului și de Dumnezeu alesului ieromonah Hristofor Abălașei.
Părintele Hristofor Abălașei, a trecut la cele veșnice pe 12 septembrie 2017.
Părintele Hristofor era foarte iubit de credincioși, scrie presa local[, găsind întotdeauna un cuvânt de alinare și de încurajare, o rugaciune din suflet pentru oricine venea la sfânta mănăstire bolnav sau cu durere în suflet. Nu puțini au fost cei care au mărturisit că sfaturile și rugăciunile părintelui le-a schimbat viața în bine iar pe unii i-a ajutat sa se tamaduiasca chiar și de boli foarte grave. Credincioșii care l-au cunoscut au fost profund întristați.