Paisie Olaru, duhovnicul botoșănean care a ținut vie inima ortodoxiei: ”Era cel mai căutat și respectat din întreaga țară”

Paisie Olaru, duhovnicul botoșănean care a ținut vie inima ortodoxiei: ”Era cel mai căutat și respectat din întreaga țară”

Ieroschimonahul Paisie Olaru s-a născut la 20 iunie 1897, în satul Stroiești, comuna Lunca - Botoșani, într-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la părinți. Tatăl sau, Ioan, era pădurar, iar mama sa, Ecaterina, casnică. Din botez a primit numele de Petru.

Este singurul care a luat chipul îngeresc al călugăriei. În anul 1921, acesta a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea, schimbându-și numele în  Paisie.

În anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar în anul 1947 preot . În toamna aceluiași an, se retrage la Mănăstirea Sihăstria, devenind duhovnic al întregii obști .

Arhimandritul Ilie Cleopa a fost ucenic și prieten al părintelui. De la acesta se păstrează o scurtă descriere, a părintelui: „…Așa era Părintele Paisie Olaru: smerit, tăcut, blând, înţelept la cuvânt, foarte milostiv şi iubitor de aproapele. Întotdeauna căuta pacea cu toți şi iubea liniştea. Plângea cu cel care plânge şi se bucura cu cel ce se bucură. Nu ţinea la haine bune, la bani, la nimic, şi fugea de cinste, de laudă, de multa vorbire, de clevetire şi de oamenii mari…”.

Între anii 1972 - 1985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar în următorii cinci ani a locuit în chilia sa de la Sihăstria, până la sfârșitul vieții.Părintele Paisie Olaru s-a mutat la Domnul în zorii zilei de 18 octombrie 1990, la vârsta de aproape 94 de ani.

”Era duhovnicul cel mai căutat și respectat din întreaga țară. Epitrahilul său s-a aşezat pe creştetul multor ierarhi, preoţi, oameni de cultură sau simpli credincioşi. Printre aceștia m-am numărat și eu în copilărie. Nu a vorbit niciodată despre sine, nu s-a lăudat. Îi îndemna la fel și pe credincioși, să se roage, să rămână smeriți, să nu vorbească despre faptele bune, ca acestea să fie cunoscute și răsplătite deplin de Dumnezeu”, a scris pr. Teodor Ciurariu, de la Capela Spitalului Municipal Dorohoi, la 126 de ani de la nașterea ”părintelui nostru Paisie Olaru”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
147

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
160

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
244

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...